SAD optužuju Moskvu da svetske zalihe hrane “drže kao taoca”, Medvedev upozorava Evropu da će na njihovim oranicama “rasti samo korov”: Nestačice, ukrajinska kriza i njene posledice

0
(Beta/AP Photo/Manu Fernandez)

Sjedinjene Države su optužile Rusiju da svetske zalihe hrane “drže kao taoca” usred sve većeg straha od gladi u zemljama u razvoju, pošto je bivši ruski predsednik upozorio da Kremlj neće odobriti vitalne pošiljke žitarica bez okončanja zapadnih sankcija. Govoreći na sednici Saveta bezbednosti UN u četvrtak, američki državni sekretar Entoni Blinken zahtevao je da Rusija ukine blokadu ukrajinskih crnomorskih luka i omogući protok hrane i đubriva širom sveta.

„Izgleda da ruska vlada misli da će upotreba hrane kao oružja pomoći da se postigne ono što njena invazija nije – da slomi duh ukrajinskog naroda“, rekao je on na sastanku koji je sazvala Bajdenova administracija, a prenosi Gardijan.

Blinken je pozvao Rusiju da „prestane da preti da će uskratiti izvoz hrane i đubriva iz zemalja koje kritikuju agresorski rat koji vodi protiv Ukrajine. Rusija i Ukrajina imaju udela u oko 30 odsto globalne proizdvonje pšenice i skoro 70 odsto proizvodnje suncokretovog ulja.

Ranije u četvrtak, Dmitrij Medvedev, bivši predsednik Rusije koji je sada visoki bezbednosni zvaničnik, upozorio je da Rusija neće nastaviti sa snabdevanjem hranom ukoliko Zapad ne ublaži svoje sankcije Kremlju. Nakon molbi Zapada i Ujedinjenih nacija Moskvi da dozvoli protok hrane kako bi se sprečila moguća glad u nekim zemljama, Medvedev je istakao da je Rusija spremna da to učini, ali da očekuje „pomoć trgovinskih partnera”.

„U suprotnom, nema logike: s jedne strane, protiv nas se uvode sulude sankcije, a sa druge traže snabdevanje hranom. Stvari ne funkcionišu tako, mi nismo idioti. Zemljama koje uvoze našu pšenicu i druge prehrambene proizvode biće veoma teško bez snabdevanja iz Rusije. A na evropskim i drugim poljima, bez naših đubriva, rodiće samo korov“, rekao je Medvedev.