SAD su odobrile prodaju dronova i vojne opreme Indiji u vrednosti od četiri milijarde dolara, a oprema je namenjena da se koristi za poboljšanje indijske pomorske bezbednosti i nadzora.

SAD nastoje da pridobije Nju Delhi da poveća svoju saradnju u američkoj indopacifičkoj strategiji čiji glavni cilj je da stvori protivtežu kineskom uticaju u regionu.

Stejt department obavestio je Kongres o prodaji vrednoj 3,99 milijardi dolara koja će uključiti 31 dron Skaj Gardijan, 170 raketa Helfajer, 310 bombi malog prečnika i odgovarajući pomoćni materijal.

„Ova predložena prodaja će podržati ciljeve SAD u spoljnoj politici i nacionalnoj bezbednosti tako što će doprineti jačanju američko-indijskog strateškog odnosa i poboljšati bezbednost vodećeg partnera u odbrani koji nastavlja da bude važna sila za političku stabilnost, mir, ekonomski napredak u regionu Indo-Pacifika i Južne Azije“, navodi se u saopštenju.

Ovim će se poboljšati indijski kapacitet da se suoči sa aktuelnim i budućim pretnjama tako što je omogučiti nadzor bespilotnim letelicama i izviđačkim patrolama u moru, navodi se i dodaje da je Indija pokazala posvećenost modernizaciji vojske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.