SAD nastavljaju sa korišćenjem vakcine Džonson i Džonson nakon ispitivaja pojedinačnih slučajeva tromboze

0
JesúS HellíN / Zuma Press / Profimedia

(Beta-AFP) – Američke zdravstvene vlasti odobrile su nastavak imunizacije vakcinom Džonson i Džonson, koja je u toj zemlji prekinuta 13. aprila kako bi se ispitivalo nekoliko slučajeva tromboze.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštio je sinoć da treba da se nastavi primena vakcine Džonson i Džonson u SAD ocenivši da dobrobiti nadvladavaju rizike kod osoba starosti 18 godina i više.

Američka laboratorija odlučila je da napravi pauzu u primeni dok se ispita nekoliko slučajeva razvoja ozbiljnih krvnih ugrušaka kod žena, posle dobijanja vakcine. 

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) i CDC su sigurni da je ta  vakcina bezbedna i efikasna za sprečavanje kovida-19, navele su te dve agencije. 

“Podaci raspoloživi za sada ukazuju da je rizik” od tromboze “jako nizak”, navele su dve agencije dodajući da će nastaviti pažljivo da prate i ispituju rizik.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Uprava za hranu i lekove (FDA) naveli su u zajedničkom saopštenju da će zdravstveni sistemi i građani biti upozoreni na rizik od potencijalno smrtonosnog sindroma povezanog sa nastankom krvnih ugrušaka uz nisku vrednost trombocita.

“Više ne preporučujemo pauzu u upotrebi te vakcine”, rekla je na konferenciji za novinare direktorka CDC-a Rošel Valenski i dodala da vakcina Džonson i Džonson može odmah da nastavi da se koristi.

Ranije juče stručnjaci američke zdravstvene agencije su preporučili da se nastavi vakcinacija serumom Džonsona.

U SAD je već dato 7,98 miliona doza vakcine Džonson i Džonson.

Prema juče predstavljenim podacima, od 3,99 miliona vakcinisanih žena njih 15 su razvile ozbiljne slučajeva krvnih ugrušaka i tri su umrle. Njih 13 su bile mlađe od 50 godina a dve starosti između 50 i 64 godine.

Nije bio zabeležen nijedan slučaj ugrušaka kod vakcinisanih muškaraca.

Neki stručnjaci su juče istakli prednosti ove vakcine koja se daje samo u jednoj dozi, i može da se čuva u običnim frižiderima i da bude lakše dostupna osetljivim grupama,  u odnosu na retke slučajeve tromboze.

Vakcina Džonson i Džonson je efikasna 66 odsto za sprečavanje umerenih do teških slučajeva kovida-19, prema kliničkim probama urađenim na oko 40.000 ljudi starijih od 18 godina u više zemalja sveta.

Iako veza između vakcine i krvnih ugrušaka nije bila pokazana naučnici smatraju da je to “verovatni uzrok” pojava ugrušaka, koji su takođe primećeni kod vakcine Astrazeneke.

Džonson i Džonson kao i Astrazeneka koriste tehnologiju adenovirusa sa vektorom kao i ruski Sputnjik V i kineski Cansino.