SAD: Mediteranski gasovod do Evrope nije održiv i preskup je

0
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Predloženi istočnomediteranski gasovod (East Med) kojim bi se isporučivao prirodni gas iz istočnog Mediterana u Evropu je preskup, nije ekonomski održiv i biće potrebno previše vremena za izgradnju, izjavila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland.

Nuland je posle razgovora sa kiparskim predsednikom Nikosom Anastasijadesom rekla da su zemlje u regionu shvatile da je zavisnost od ruske nafte i gasa izuzetno loša opklada nakon njene invazije na Ukrajinu.

Ona je navela da predloženi projekat gasovoda East Med neće moći odmah da isporuči gas, koji je Evropi sada potreban kako bi se brzo osamostalila od ruskih energenata, jer bi se odvijao u veoma dubokim vodama pa bi izgradnja trajala više od decenije.

Ideja za cevovod od 1.900 kilometara iz nedavno otkrivenih nalazišta kod Izraela i Kipra, nastala je pre nekoliko godina između država članica EU Grčke i Kipara, čiji su lideri potpisali sporazum 2020. da nastave sa njegovim planiranjem.

Čini se da primedbe Nuland praktično odlažu projekat. Ona je dodala da SAD i regionalni partneri, uključujući Izrael, Grčku, Kipar i Tursku, traže alternativne načine da dovedu gas do tržišta.