SAD: “Hitna evropska integracija Balkana, Rusija destabilizujuća snaga u regionu”

1
EPA/MICHAEL REYNOLDS

(Beta) – Stejt department je saopštio da su SAD i dalje apsolutno posvećene završetku procesa evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana, ukazujući da “neopravdan i bez povoda rat Rusije protiv Ukrajine jasno ukazuje na sve veću hitnost tog zadatka za Transatlantski savez”, prenosi Glas Amerike.

Na upit Glasa Amerike o tome koliko su SAD zabrinute zbog mogućeg prelivanja krize na Balkan, te da li planiraju da budu akivnije u regionu da bi se suprostavile narativu Moskve, portparol Stejt departmenta ocenio je da je Rusija destablizujući faktor na Zapadnom Balkanu.

“Rusija je dugo vremena destabilizujuća snaga i izvor dezinformacija na Zapadnom Balkanu, na primer, davanjem podrške pokušaju puča u Crnoj Gori 2016. godine i aktuelnim naporima da se podstiču tenzije u Bosni i Hercegovini”, naveo je neimenovani portparol.

Portparol je podsetio da su organizacije za praćenje medija kritikovale ruske državne medije Raša tudej (RT) i Sputnjik zbog prenošenja obmanjujućih članaka i širenja dezinformacija.

Članovi Kongresa pozvali Bajdenovu administraciju da pojača angažman na Zapadnom Balkanu zbog Ukrajine, prenosi Glas Amerike.

Takođe 19 članova američkog Kongresa potpisalo prošle nedelje pismo kojim se Bajdenova administracija poziva da poveća diplomatski angažman na Zapadnom Balkanu u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

U pismu upućenom američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, potpisnici pozivaju da se udvostruče napori da se konsoliduje demokratija i promoviše integracija Zapadnog Balkana u Zapadnu Evropu.

1 KOMENTAR

  1. Термин је превише уопштен “земље Западног Балкана”. Србија не може да се интегрише ни у какве структуре тог Запада, чак ни у ону коју би желела, управо из разлога који је Запад узроковао, а зове се Косово. Стога би правилније било рећи: “поједине земље Западног Балкана”. А ако је то позив да се брже боље, притисцима испуне сви ултиматуми Запада, што се Србије тиче, биће да се ту неко (по ко зна који пут) озбиљно прерачунао.

Comments are closed.