Američka vojska je danas pokrenula vazdušne napade na desetine lokacije u Iraku i Siriji koje koriste proiranske milicije, što je uvod u odmazdu za napad dronom koji je u bazi SAD, u blizini granice Jordana i Sirije, doveo do smrti tri pripadnika oružanih snaga te zemlje, rekli su zvaničnici Asošijeted presu.

Predsednik SAD Džozef Bajden i drugi najviši američki zvaničnici već danima najavljuju da će ta zemlja uzvratiti, nagoveštavajući da to neće biti samo jedan jedini udarac, već „slojevit odgovor“ koji će duže trajati.

Uvodni udari SAD izvode se letelicama i sa posadana i bez posada, a na meti su im komandni i kontrolni centri proiranskih milicija, njihova skladišta municije i drugi objekti.

Do ove akcije dolazi nekoliko sati pošto su se Bajden i najviši bezbednosni zvaničnici SAD pridružili porodicama trojice vojnika ubijenih prošle sedmice u napadu dronom, na ceremoniji dočeka njihovih posmrtnih ostataka, u vazduhoplovnoj vojnoj bazi Dover u Delaveru.

Prethodno je saopšteno da je ojačana odbrana vojne baze SAD u Jordanu, koja je bila na meti neprijateljskog drona, u očekivanju američke odmazde za taj napad.

Američke vlasti su smrt svojih vojnika okrivile mrežu proiranskih milicija u Iraku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.