“Sabotaža i trovanje odnosa”: Milanović o zahtevu iz BiH

0

(Beta) – Hrvatski predsednik Zoran Milanović upozorio je danas da je zaključak o nesaradnji u postupku protiv hrvatskih vojnih komandanata, koji je donet pre šest godina, još uvek na snazi, a zahtev tužilaštva BiH ocenio je kao sabotažu i trovanje odnosa.

Hrvatska je primila zahtev Tužilaštva BiH u kojem se traži da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske osumnjičenih u Sarajevu za ratne zločine tokom akcije Bljesak, a hrvatsko Ministarstvo pravde i uprave potvrdilo je prijem.

“Znate moj stav i stav moje vlade i mene kao premijera 2015. Taj zaključak o nesaradnji u ovoj vrsti postupka i dalje važi”, rekao je predsednik Milanović danas u Sinju, uoči početka 306. Sinjske alke, prenela je agencija Hina.

On smatra da je problem mnogo manje tehničke prirode “da li će saradjivati ili ne”, nego činjenica da takve optužnice, odnosno istrage, uopšte dolaze.

Potvrdio je da je već neko vreme znao za optužnice, kao i premijer Andrej Plenković, ali nije želeo da komentariše novinarsko pitanje “zašto je on trebalo to javno da saopšti, a ne vlada”.

“To ne mogu komentarisati, mogu odgovarati za sebe. Dakle, to znam već neko vreme, kao i on, i znam šta sam kao premijer na vladi usvojio kao zaključak 2015. i dok ga vlada ne ukine ili ne promeni – a ova vlada to nije učinila, to važi. Možda premijer imajući to na umu, nije smatrao potrebnim da to komentariše, ali ja smatram potrebnim jer to je vrsta sabotaže”, rekao je Milanović.

On je rekao da je to trovanje odnosa izmedju dve zemlje, Hrvatske i BiH.

Premijer Andrej Plenković je rekao da nikakvi pravni procesi neće dovesti u pitanje oslobodilački karakter operacija Bljesak i Oluja.

“Ne mogu prejudicirati šta će državno tužilaštvo učiniti. Ono što svakako može je da to odbaci u supstantivnom smislu i tako reši taj problem”, izjavio je danas Plenković novinarima u Sinju.