Sabor SPC: “Vlast u Crnoj Gori izbegava da potpiše već usaglašen Temeljni ugovor…”

0
Fotografija: Igor Pavićević

(Beta) – Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da crnogorska vlast izbegava da potpiše usaglašen Temeljni ugovor te Crkve i države Crne Gore.

“Sabor se suočio sa izazovima pred kojima su se naša Crkva i narod našli u Crnoj Gori, gde i nova vlast izbegava da potpiše već usaglašen Temeljni ugovor  SPC i države Crne Gore, čime je SPC diskriminisana u odnosu na sve druge crkve i verske zajednice koje deluju u Crnoj Gori”, naveo je Sabor u saopštenju posle jučerašnjeg zasedanja u Beogradu.

Podsetimo, crnogorski premijer Zdravko Krivokapić sastao se u četvrtak uveče u Beogradu sa patrijarhom SPC Porfirijem, ali nije potpisao Temeljni ugovor. Krivokapić je u petak rekao da nije mogao da potpiše dokument pre sednice crnogorske Vlade na kojoj tekst Ugovora mora da bude usvojen.

SPC je u petak saopštila da je Krivokapić dan ranije “izneo nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da potpisivanje Ugovora mora da bude odloženo”, i dodala da patrijarh Porfirije “nije uvideo osnovanost i opravdanost namere” Krivokapića da ne potpiše Ugovor.

U saopštenju posle jučerašnjeg zasedanja, Sabor SPC je naveo i da je “razmatrao pojave koje ugrožavaju, a u nekim slučajevima i narušavaju jedinstvo pravoslavne crkve”.

“Sa istom pažnjom je uzet u obzir izveštaj saborskog Odbora za Jasenovac, a ujedno su razmotreni problemi SPC kako u Srbiji i u zemljama regiona tako i u dijaspori širom sveta. U tom okviru posebna pažnja je posvećena stanju naše Crkve i položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, gde se nastavljaju nepravde, pritisci i nasilje protiv srpskog naroda i ugrožavanje identiteta, slobode, prava i imovine SPC i to, nažalost, u sve težem obliku”, stoji u saopštenju.

Sabor je izrazio “duboku zabrinutost zbog pojave novih nacrta zakona, pa i zakona donetih na brzinu, bez valjane pripreme i dovoljne javne rasprave i bez dijaloga sa crkvama i verskim zajednicama, iako se ti nacrti zakona i zakoni njih neposredno tiču”.

Naveo je i da smatra “neprihvatljivim da nacrt zakona o kulturnoj baštini ograničava njegovo važenje samo na deo teritorije Srbije, jer isključuje teritoriju Kosova, iako se tamo nalaze najveće srpske svetinje i najvažniji srpski kulturni spomenici”.

Na jučerašnjem zasedanju Sabor je za mitropolita crnogorsko-primorskog izabrao dosadašnjeg episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, a popunio je i upražnjene eparhije. Za episkopa budimljansko-nikšićkog izabran je dosadašnji vikarni episkop dioklijski Metodije, a za episkopa valjevskog dosadašnji vikarni episkop mohački Isihije.

U Sinodu je prestao mandat episkopima bačkom Irineju i šumadijskom Jovanu, koji ostaju članovi zamenici, a za nove članove, na predlog patrijarha Porfirija, izabrani su episkopi sremski Vasilije i zvorničko-tuzlanski Fotije, dodaje se u saopštenju.