„Taj događaj je na gotovo tragikomičan način obeležio početak primene novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Moglo bi se ironično reći na „prigodan“ način jer je reč o postupku koji je, sa stanovišta zaštite ljudskih prava izuzetno loš, kakav je i novi zakon“, kaže za Danas advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, komentarišući događaj u Medveđi gde ekipa Miše Vacića vrši po slobodnom nahođenju, bez ikakvih problema, uvid u lične podatke korisnika pomoći Crvenog krsta.

Upitan da li će povodom ovog događaja biti pokrenut postupak nadzora, naš sagovornik kaže da to nije pitanje za njega već za aktuelnog poverenika.

„Ako vas zanima moje advokatsko mišljenje o toj situaciji, počinjeno je krivično delo iz člana 146. Krivičnog zakonika. S tim što je akter tog „spota“, očito režiranog u dnevno političke svrhe, koji je vršio uvid u te podatke počinio delo kažnjivo novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine, koje se goni po privatnoj tužbi a službeno lice koji je podatke stavljalo na raspolaganje učinilo teže delo iz stava 3. istog člana za koje je zaprećena kazna do tri godine zatvora koje se goni po službenoj dužnosti“, ukazuje Šabić. Da li će postupak biti pokrenut, dodaje, zavisi isključivo od tužilaštva.

„Ljudi o čijim podacima se radi imaju pravo da se obrate MUP i tužilaštvu i da traže da reaguju. Šta više, ta reakcija bi trebalo da usledi i bez njihovog zahteva. Da li će je biti, u sferi je spekulacija ali mislim da je to malo verovatno. Uostalom setite se situacija u kojima sam dok sam bio poverenik podnosio krivične prijave, npr. ustupanja kompletne baze podataka penzijskog fonda SNS-u, pribavljenja i korišćenja u skupštinskom prepucavanju naročito osetljivih podataka lečene devojčice iz baze podataka fonda zdravstvenog osiguranja, objavljivanja naročito osetljivih podataka primaoca socijalne pomoći – učesnika demonstracija u Požegi, objavljivanja delikatnih podataka iz personalnih dosijea pripadnika vojnog sindikata, da ne nabrajam dalje, „, podseća Šabić.

On naglašava da u svim tim slučajevima tužilaštvo nije vodilo postupke ili ih je vodilo ka izvesnom zastarevanju postupka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.