Šabić: U novom spotu SNS još manja deca i opet krše propise…

0
Fotografija: Igor Pavićević

Novi predizborni spot izborne liste Srpske napredne stranke (SNS), odnosno izborne liste “Aleksandar Vučić – Za našu decu” u kome učestvuju deca je “još jedan korak u relativizovanju i urušavanju i inače skromnog i neefikasnog pravnog okvira zaštite dece od medijskih zloupotreba”, ocenio je danas advokat Rodoljub Šabić.

“Nedavno je REM  sa pozivom na odredbu čl. 24 Pravilnika o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga, nakon višednevnog prikazivanja zabranio dalje prikazivanje spota iste liste u kome učestvuje mala devojčica. Sada, praktično odmah nakon zabrane prikazivanja  tog  spota, ista lista  na TV prikazuje drugi spot u kome učestvuju još manja deca”, rekao je Šabić agenciji Beta.

On smatra da je “reč o potezu koji za samu SNS nema naročito veliki praktični značaj jer je pre zabrane REM bilo sasvim dovoljno vremena da prvi spot da željene efekte a uz to on i dalje može biti, bez ograničenja, korišten na društvenim mrežama jer se Pravilnik i odluka REM o zabrani prikazivanja na nih ne odnose”.

“Ali potez ima ne malu simboličku težinu jer se njim faktički demonstrira da lista pretenduje da bude iznad zakona i prava, jača od njega”, dodao je on.

“Što se relevantnih pravnih normi tiče tu ne može biti nikakvih dilema – novi spot predstavlja novo kršenje Pravilnika. Tu ništa ne mogu da promene već prisutne tvrdnje da ‘postoje velike razlike’, da ‘u prvom spotu dete komunicira sa nosiocem liste o njegovom političkom programu a u drugom ne’, da je stoga ‘prvi spot bio zloupotreba a drugi ne’ i slično”, naveo je Šabić.

“Pravilnik je u čl. 24 st. 4 potpuno jasan: “Zabranjeno je koristiti učešće maloletnika u programu u političke svrhe ili na drugi način zloupotrebljavati to učešće.” I jezički i logički i pravno ova odredba znači isto, jedno, – svako korišćenje učešća maloletnika u programu u političke svrhe je zabranjeno”, ocenio je Šabić.

“Rasprava o tome da li je konkretno korišćenje zloupotreba ili ne, suvišna je, takva rasprava ima smisla samo u vezi sa eventualnim drugim načinima korišćenja. Upotrebu dece u političke svrhe Pravilnik nedvosmisleno, s pravom, a priori tretira kao zloupotrebu. Ostaje da se vidi kako će odnosno da li će uopšte REM reagovati na ovaj spot. Na žalost, po svoj prilici to će, kao uostalom i u slučaju prvog spota, mnogo više zavisti od političke konstelacije nego od prava”, rekao je Šabić.

(Beta)