Šabić: Sumnjivo je to što Krizni štab odlaže konferencije za novinare

0
Fotografija: Igor Pavićević

(Beta) – Bivši Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je danas da je nedopustivo i neodgovorno to što Krizni štab već dve nedelje nije održao konferenciju za novinare. 

Poslednja konferencija je održana 13. novembra kada je na pitanja novinara odgovarao državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek. 

Šabić je agenciji Beta kazao da je očigledno da već duže vreme postoji ozbiljan problem sa zvaničnim podacima o krizi izazvanoj kovidom-19. 

“Od početka pandemije, u našem zdravstvenom info-sistemu figuriraju pogrešni i frizirani podaci, i to je ozbiljno poljuljalo poverenje građana. I sada, učestalo odlaganje konferencija za novinare samo produbljuje sumnju u zvanične podatke i autoritet članova Kriznog štaba”, rekao je Šabić. 

Prema njegovim rečima, neodgovorno je da se konferencija za novinare “pompezno” najavljuje tri dana unapred, da bi na kraju bila otkazana. 

“Radi se o kršenju elementarnih pravila o komunikaciji između vlasti i građana i to je apsolutno neodrživo. To je ispod svakog minimuma onoga što vlast na osnovu Zakona o dostupnosti informacija duguje gradjanima”, ocenio je Šabić. 

Dodao je da je sve informacije o javnim nabavkama medicinske opreme u vreme pandemije Vlada Srbije proglasila tajnom, što je takodje kršenje zakona i izaziva sumnju kod građana.