Bivši poverenik za infromacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, advokat Rodoljub Šabić, ocenio je danas da je nedavna dodela odlikovanja od strane ministra unutrašnjih poslova službenicima policije „još jednom podsetila na sve očiglednije kršenje jednog od elementarnih ustavnih principa – jednakosti pred zakonom“.

Šabić, koji je i predsednik Civilnog odbora za zaštitu ljudskih prava, ocenio je u saopštenju da je, ne ulazeći u motive i razloge dodele odlikovanja, „nemoguće zanemariti činjenicu“ da je dobitnik novoustanovljenog, najvišeg priznanja, najširoj javnosti poznat kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova koji je javno objavio lične podatke grupe učenika beogradske Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ nakon masovnog ubistva.

Načelnik Policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić, koji je dobio odličje „Zvezda Jakova Nenadovića„, pokazao je na konferenciji za novinare spisak grupe učenika „Ribnikara“ napravljen od strane izvršioca masovnog ubistva, istog dana kada se dogodio taj zločin.

Šabić je ocenio da je to očigledno kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kao i da je izazvalo sumnju u kršenje još nekoliko zakona uključujući i Krivični zakonik i dovelo do „ogorčenja najšire javnosti i pogotovo roditelja koji su tražili da oni koji su objavili spisak budu sankcionisani“.

„Državni vrh je tada potvrdio da će tako i biti, što je, kako je javnost obaveštena makar i sa zakašnjenjem dovelo do pokretanja postupaka od strane Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti, Unutrašnje kontrole MUP i tužilaštva“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, ni devet meseci od tragičnog događaja nema „nikakvih efekata pa čak ni bilo kakvih informacija“ o tome šta se, odnosno da li se uopšte nešto dešava u tim postupcima.

„Imajući u vidu konkretne okolnosti događaja očigledno je da ni za dužinu trajanja tih postupaka ni za potpuno odsustvo informacija o njima nema nikakvog prihvatljivog opravdanja i neizbežno se nameće utisak da su svi u funkciji nastojanja da se slučaj ‘gurne pod tepih'“, ocenio je Šabić.

Još je rekao da je neshvatljivo sporo postupanje svih nadležnih u slučaju „Ribnikar“ u „grotesknom raskoraku sa munjevitim pritvaranjem, procesuiranjem i suspendovanjem“ policajke iz Valjeva Katarine Petrović nakon što je javnosti dostavila dokument koji je potvrdio pokušaj zataškavanja saobraćajnog udesa za koji je bio „odgovoran jedan od pripadnika ‘elite’.

„To je još jedna u sve dužem nizu potvrda da vlast pripadnicima političke ‘elite’ i ljudima iz njihovog neposrednog okruženja obezbeđuje pred zakonom bitno drugačiji, povlašćen tretman u odnosu na druge građane što je sa stanovišta iole uređene države opasno i neprihvatljivo“, naveo je Šabić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.