Prvi pevač jedne od najpopularnijih grupa bivše Jugoslavije „Bijelo dugme“ i tvorac tog benda nisu se rastali u najboljim odnosima.

U godinama posle raspada Jugoslavije, nisu između Željka Bebeka i Gorana Bregovića sevale varnice, kao na primer između Neleta Karajlića i Seje Seksona iz „Zabranjenogm pušenja“, ali nisu, što bi rekli, ni cvetale ruže.

Cvetale su lipe.

Željko Bebek je u velikom intervjuu za „Večernji list“ od nedelje o svom životu i karijeri, između ostalog, govorio i o odnosu sa Bregovićem i kako je pesma „Lipe cvatu“ bila razlog da ode iz benda. A iza svega je stajala, tako bar kaže Bebek, politika.

„Nesuglasice su počele godinu pre, u vreme kada je Groan već uveliko odvojen od baze benda, zapravo kada više nije bio u bendu, već nas je smatrao sastavom koji radi za njega“, rekao je Bebek.

On je ispričao da je kao „čovek koji voli glazbu i svoj bend“ strahovao sam da se ne ponovi situacija kada je politika već 1976. ušla da napravi darmar Bijelom dugmetu, misleći na onaj slučaj kada su bili „privedeni“ Titu da pred njim nastupaju.

Dugo se pričalo da je razdor u bendu nastao zbog pesme na albanskom jeziku.

„Počelo mi je smetati što je Goran počeo da forsira to da rokenrol mora pljuvati po nečemu i nisam shvatio zašto nam je trebala pesma na albanskom. Nisam bio ni protiv te pesme ni protiv albanbskog, ali nisam znao zašto to Bijelom dugmetu treba. Živeli smo u svetu u kojem je taj potez mogao ličiti na umetničku slobodu, a istovremeno je mogao značiti i ovo – ako je već ravnopravnost, onda možemo pevati i na albanskom.

To me zapravo učinilo neraspoloženim i tada sam počeo razmišljati šta to meni treba, meni koji sam hteo da pevam ‘Selmu’, ‘Sanjao sam noćas da te nemam’ ili ‘Ne spavaj, mala moja’, pa sad odjednom pevam pesmu koja ima drugačiju konotaciju. I osim što je moram naučiti i što mi je bilo jako teško da pevan albanskom, moram time preneti i neku poruku, koja će dobiti odgovor u neko iduće vreme.
Odgovor je došao već nakon dva meseca.

Zauzeo sam oštar stav i rekao Goranu: Idemo u novi projekat, okej, ali ovakve poteze više neću tolerisati.

Bude li toga, izaći ću iz benda. I onda je došao projekat s pesmama koje nisam mogao svariti, poput ‘Lipe cvatu’ sa stihom ‘Ravna ti je Jugoslavija’, posebno što je u političkom smislu na ovim prostorima došlo do jako ozbiljnih previranja.

Nikada se pre u istoriji nije dogodilo da se iz socijalizma ide u kapitalizam. U to vreme počeo se polako nazirati i dolazak svojevrsne kataklizme, pri čemu nisam želeo da određujem stranu, nijednom rečju, nijednom pesmom, a pogotovo nisam želeo da budem u funkciji nekog sistema kojem nikada nisam pripadao. Taj status sam želeo menjati i zato je došlo do narušavanja odnosa u bendu i rasprave koja je zavšrila kako je završila“, ispričao je Bebek.

Bebek je, između ostalog, rekao i da je Goran Bregović bez Dugmeta napravio velikih i lepih stvari.

„Ne znam koliko on u tome uživa i koliko je srećan i ne znam da li je dosegnuo sreću rok gitarista. Verovatno je uživao u svom autorskom radu, ali je zaista napravio čudnu transformaciju od rok zvezde koja je je delovala da živi za svoje snove do bogatog čoveka koji povlači odlične poslovne poteze i nastupa širom sveta, što pozdravljam“

Bebek je rekao i da je Bregovićev kompletan opus za svaku pohvalu, ali je rekao i da danas nisu u nekom kontaktu. Rekao je i da je okupljanje Bijelog dugmeta 2005. godine, tako mu se činilo, postavilo platformu za buduće druženje u slobodno vreme, bez želje da bilo šta obnavljaju i da još jednom muzički idu zajedno.

„Žao mi je što se to nije dogodilo pa i danas gledam na to kao na nešto što je propušteno jako davno, ali je sada za sve to kasno“, rekao je Bebek.

Komentara

 1. Srđan Stanojević
  1. marta 2021. 15:41

  Gluposti. Pa, niko, nikada nije pesme Bjelog dugmeta konotirao političkim! Čak i ta pesma na albanskom, pa mi nismo ni znali prevod, nije nas zanimao! Ne razumem baš ovo! I, da naglasim, ja nisam fan dugmeta u vreme kada je počelo da koketira sa etno-folk-popom, što znači da slušam pesme sa Bebekom! Nikada nisam zapevao Hajdemo u planine, a posebno ne ove nove sa Orkestrom za...., ali mi ova Bebekova izjava nije jasna! Više ona liči na politikanstvo nego pesme Dugmeta! U krajnjoj liniji, najveći "političar" među pevačima je bio Đole, i ja se nisam uvek slagao da njegovim pesmama, ali sam nedavno tti noći plakao!!! Pozdrav Bebeku

  1. Skulptor
   2. marta 2021. 07:41

   Naravno da je UDBA kontrolisala i kreirala ne samo Bijelo Dugme vec i mnogo nji.Izmedju ostalih informacija mozete vidijeti nekoliko intervijua na Youyoube sa Zelkom Kekicem nekadasnjim operativcem UDBE zaduzen za pracenje i nadziranje.To je sirok fenome koga je Udba preuzela od CIA. Povodom toga vidijeti knjigu CIA i Hladni rat u kulturi .izdavac mislim Klio .Knjiga je stivo koje se ne moze negirati istoricarke Francis Sauner koja je bila i sef odsijeka dokumentacije na BBsiu.Istoimeni Dokumentarac moze se vidijeti na Youtoube prikazan 2 decembra 2006 na francuskoj nacionalnoj televiziji ARTE.sa svim akterima te operacije medju kojima i tadasnji Direktor CIA Dzorz Kenan

  2. Anonimni
   3. marta 2021. 05:31

   Celi sastav dobar, ali šef je šef. Pa on ima svoj PEH. Sebe uzdiže , naravno uzima novca koliko smatra da mu sleduje.

 2. DamBio
  1. marta 2021. 18:40

  Dok je pjevao u Dugmetu nešto je i vrijedio, sve ovo poslije žali bože. Bijelo dugme je bila institucija muzike na ondašnjim prostorima.

 3. Веселин
  1. marta 2021. 20:29

  Мало му је платио.

 4. Djole Kostici
  1. marta 2021. 23:18

  A u koliko kontraverzi na tako malo iskazanih recenica koje si izrekao. Da li Zeljko mislis da smo svi prespavali zimski san od 35 godina i da se ne secamo bas nicega ? Idi lepo slavi to sto slavis i budi to sto ti prija, a nama ostavi da do kraja uzivamo u celom opusu Bijelog dugmeta. U ostalom zasto je Croatia records napravila box set i LP i CD sa svim onim sto je Bijelo dugme ? Pitaj svog imenjaka direktora te diskografske tvrtke ! Tuzno je da posle 35 godina ti i dalje ne znas sta se desilo... izvini ali malo je jadno ! Hvala na divnim interpretacijama pesama koje si otpevao, ostalo je istorija... ti je ne zasluzujes i zato si bio van daljih tokova Bijelog dugmeta..

 5. Bato
  2. marta 2021. 06:45

  Zeljko, godina smo istih i obojica iz Sa. Znaci da znamo sta su kragujevke a sta skolske kragujevke. Ti si bio ok pjevac dugmeta, tu nema suplje. Raja su vas voljela, ali Goran je bio glavni u svemu pa i u zsradi love. Negdje procitah, on ima lovu a ti bubu auto. J... rijeci i sta se pjeva, vauno je da ide posao. E to si se zeznuo. Sta on ima s sta ti imas.???!! Cijenim tvoje skijanje. Pozdrav, Sa, dipl ing arg

 6. Srki
  2. marta 2021. 22:58

  Jedan je Bebek,...ostalo su kese...

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.