“S Jovankom živim više od trideset godina. Mnogo sam je voleo… Živećemo svako za sebe, ali se zvanično nećemo razvesti”: Kako su se rastali Tito i Jovanka Broz

0
World history archive / Profimedia

Nakon mnogo svađa oko odnosa Tita s njegovim fizioterapeutkinjama, pravi lom dogodio se u februaru 1975. u Igalu. Svađa je umalo prerasla u fizički obračun, toliko glasan i jasan da je Aleksandar Šokarac, šef Titovog kabineta, odmah u Igalo doveo Petra Stambolića, Staneta Dolanca, Džemala Bijedića i Nikolu Ljubičića. Tito im se na „Galebu“ požalio da ne zna kako da obuzda Jovanku. Nakon toga, Jovanka je odvedena – skoro na silu – u Beograd, gde je osnovana još jedna posebna komisija, ovaj put političko-lekarska, koja je trebalo da utvrdi njeno duševno stanje. Zaključak je bio da ona nije upletena ni u kakve spletke, već samo da je paranoična.

Tito je tog puta ostao na strani svoje supruge. Lekarima je zamerio što su je vređali i proglasili ludom. Nije mu pomoglo, pošto je i sam imao sve manje vlasti: te 1975. njegov kabinet je doživeo promene, pa su umesto Jovanke Broz glavnu reč na “dvoru” počeli da vode Stane Dolanc, Vladimir Bakarić, general Marko Rapa i Kardelj.

Od marta 1975. Tito i Jovanka živeli su praktično razdvojeno, a ono što se nije dogodilo u Igalu, jeste na Šri Lanki. Na sam dan dolaska u Kolombo, u tamošnji hotel Interkontinental, 13. avgusta 1976, tako žestoko su se posvađali da joj je, kad je okršaj dosegao vrhunac, opalio vruć šamar. Svedok tog događaja bio je jedan od Titovih ličnih lekara Aleksandar Matunović.

“Tito je uveče legao u svoju spavaću sobu, u hotelu, s namerom da ga izmasira njegova fizioterapeutkinja Darijana Grbić. Međutim, čim je maserka ušla u Titov apartman, i to u njegov dnevni boravak u kojem je bila i Jovanka (jer drugačije nije mogla doći do Titove spavaće sobe), Titova ju je supruga, sva razgoropađena, izbacila iz apartmana, želeći pritom da se s njom i fizički obračuna. Tito se onda postavio između njih dve, kao svojevrstan kordon, ali s prvenstvenim ciljem da zaštiti Darijanu. Uz to je ošamario Jovanku. Bilo je očigledno da postoji dublja emotivna veza između Tita i Darijane – zbog čega je Jovanka na nju i bila toliko ljubomorna”, napisao je najpoznatiji hrvatski novinar Darko Hudelist u svojoj ekskluzivnoj priči koju je objavio Nedeljnik.

Tito se u toj svađi strašno uzbudio. Lekar Matunović dao mu je tablete za smirenje, ali one nisu mnogo pomogle. Tita je srce steglo do te mere da u Kolombu nije mogao normalno da obavlja sve svoje prethodno planirane državničke dužnosti, pa čak ni da pozdravi šefove nesvrstanih zemalja na jednom gala prijemu koji je, kako to i priliči vođi Pokreta nesvrstanih, sam organizovao.

Kako se osećala sve ugroženijom, navodi Jože Pirjevec, Jovanka je maja 1977. dala da se u Firenci štampa raskošna ilustrovana knjiga pod naslovom “Njihovi dani”, koja je trebalo da dokaže kako je skladan život bračnog para Broz.

Prema interpretaciji mnogih publikacija, osim brojnih snimaka ličnog fotografa Ive Eterovića, sadržala je i drugu poruku: bila je to neka vrsta kandidature za nasledstvo. U monografiji je Tito mahom bio prikazan kao starac o kome se treba brinuti, a Jovanka na vrhuncu snage.

Kako bi popularisala svoj lik, naručila je snimanje igranog filma pod radnim naslovom “Ženska četa iz Like”, koji je trebalo da slavi njenu partizansku prošlost. Iako je scenario, prema Dedijeru, već postojao, do snimanja nije došlo.

U avgustu 1977. Jovanka nije otišla na poslednje Titovo veliko putovanje, jer je zahtevala da u pratnji ne budu maserka Darijana, ađutant Vilović i Stane Dolanc. Noć uoči puta za Peking, nazvala je Tita razvratnikom i bludnikom, a on joj je odgovorio da je ona bezobraznica, lička glupača i paranoična lažljivica.

Nakon povratka s tog puta, Jovanka je nestala iz javnog života, a Tito je tada Lazaru Koliševskom rekao kako “pravi revolucionar nikad ne treba da se ženi”. Tito je trpeo i pritiske da se zvanično razvede, ali on to nije hteo. Kako je to zabeležio Dobrica Ćosić, Tito je rekao:

“S Jovankom živim više od trideset godina. Mnogo sam je voleo, a i sada mnogo osećam prema njoj. Živećemo svako za sebe, ali se zvanično nećemo razvesti.”

Vest je odjeknula kao grom iz vedra neba, pa su za Novu 1978. supružnici dobijali zajedničke čestitke.

***

Odlomak knjige “Život i tajne Titove udovice” koja se može naručiti preko Nstore.

***