RZS: Prošle godine rođeno 64 hiljade dece, umrlo više od 100 hiljada osoba

3
fotografije Profimedia

U Srbiji je u 2018. godini zabeležen negativan prirodni priraštaj, jer je rođeno 63.975 dece, dok je umrlo 101.655 ljudi, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Od 2009. do 2018. godine broj stanovnika u Srbiji je samo na osnovu prirodnog priraštaja smanjen za oko 360.000, a godišnje smanjenje broja stanovnika od oko 36.000 osoba dovodi do zaključka da svake godine nestaje opština veličine Bečeja, navedeno je u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.

Stopa prirodnog priraštaja u Srbiji iznosila je -5,4 promila i smanjena je za 0,1 promil u odnosu na vrednost iz 2017. godine.

U Beogradskom regionu je, kao i u 2017, zabeležena najniža negativna vrednost prirodnog priraštaja od -2,1 promila, dok je najviša negativna vrednost prirodnog priraštaja zabeležena u regionu južne i istočne Srbije od -8 promila.

Nepovoljne tendencije u prirodnom kretanju stanovništva Srbije, a posebno regionalne razlike, mogu se potpunije sagledati na nivou gradova i opština. Od ukupnog broj lokalnih samouprava u Srbiji, stopa prirodnog priraštaja u 2018. godini bila je pozitivna u samo šest gradova ili opština i to Tutin, Novi Pazar, Preševo, Bujanovac, Novi Sad i Zvezdara.

3 KOMENTARA

 1. imate u članku o titi i bati uputstvo
  kako povećati broj djece u srbiji.
  zato nemate pravo biti protiv jutkevepra
  jer on i svi njemu slični
  po opštinama ove države rade non-stop
  da izvrše naređenje svog poglavnika!

 2. Sta kukaju zbog toga kad se nista ne radi da se podstakne natalitet. Cak se porodice sa vise dece izvrgavaju ruglu. Umesto da su dali million evra za Notrdam bolje da su taj novac iskoristili kao stimulans zenama da radjaju. Pa nek izumremo kad se sve radi pogresno.

Comments are closed.