(Beta) – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da je oko 5.000 dece školskog uzrasta zaraženo koronavirusom, što je oko 0,6 odsto i ocenio da situacija nije alarmantna.

„Što se tiče obrazovnog sistema ja i dalje tvrdim da situacija po brojevim uopšte nije alaramantna, ali je tačno da dolazi do većeg broja obolevanja kod dece i do većeg broja prijema kod pedijatara“, rekao je Ružić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Ružić je rekao da je održan sastanak Tima za škole, sa medicinskim delom Kriznog štaba o merama koje bi mogle da naprave „pauzu“ i kada je reč o obrazovnom sistemu.

„Da pokušamo da i taj ulazak virusa spolja, jer virus ulazi spolja u obrazovni sistem, a ne iz obrazovnog sistema van njega i to se vidi po brojevima“, dodao je Ružić.

Ukazao je da je jedan od modela uvođenje onlajn nastava, ali da se to još nisu odlučili.

„Što se tiče ideje o produženom jesenjem raspustu – to je model koji će biti razmatran na sednici Kriznog štaba koja će biti održana početkom iduće nedelje. Ukoliko se još neke mere budu predložile i usvojile mislim da će to biti jedna simbioza dve ili tri mere koje će služiti i da se poveća broj vakcinisanih i da se napravi pauza i da se smiri rast brojeva“, naglasio je on.

Na pitanje očekuje li da se produžetkom raspusta prekine lanac transmisije, Ružić je rekao da je uveren da je to dovoljno, kao i da je tačno ono što epidemiolozi govore.

„Taj lanac transmisije se ne događa u obrazovnom sistemu, događa se u opštoj populaciji van obrazovnog sistema, ali će svakako ta pauza pomoći, kao i primena kovid propusnica, da se iskoristi na najbolji mogući način i da se vide efekti tog uvođenja u smislu podizanja broja vakcinisanih“, istakao je Ružić.

Govoreći o tome kako će se sprovoditi nastava sledeće nedelje, on je naveo da će danas biti objavljeno saopštenje Tima za škole.

Na pitanje kako da se utiče na roditelje koji ne prijavljuju da su im deca zaražena, Ružić je rekao da se pokušava na svaki način da se dopre do njih.

„Mislim da ukoliko takvih roditelja ima to nije predmet rada Ministarstva prosvete. Moje lično mišljenje je da jedno takvo neodgovorno ponašanje zaista zaslužuje sankciju, a mi ne sankcionišemo roditelje“, naglasio je Ružić.

https://www.nstore.rs/product/sajamska-akcija-godisnja-pretplata-plus-20-knjiga-pokloni/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.