Ružić: “Srbija i SAD u najvećem delu svoje zajedničke istorije bile veoma bliske”

0
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

(Beta) – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas u Beogradu da su Srbija i SAD u najvećem delu svoje zajedničke političke istorije imali veoma bliske političke, prijateljske odnose.

“Naše dve zemlje i naši narodi u najvećem delu svoje zajedničke političke istorije su imali veoma bliske političke, prijateljske odnose, u ratnim vremenima i bratske. Ovakva istorija ne mora da bude garant našeg zajedničkog prosperiteta jer znamo da su večni samo interesi, a nikako prijateljstva. Ali ta partnerstva će biti ispravna isključivo ako shvatimo da imamo nasleđe oko kog moramo da se dobro potrudimo ako želimo da ono bude oplođeno i ostavljeno budućim generacijama”, rekao je Ružić na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na otvaranju dvodnevne konferencije “Srpsko-američko partnerstvo kroz vekove”.

Konferenciju koja traje danas i sutra organizovao je Centar za studije Sjedinjenih Američkih Država Fakulteta političkih nauka povodom obeležavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD.

“Dugu, bogatu tradiciju naša generacija ima priliku da iskoristi za postavljanje puta kojim će se naši odnosi razvojati na obostranu korist u narednih, nadam se, najmanje novih 140 godina”, dodao je.

Nema mnogo država na svetu, naveo je ministar, koje mogu da se pohvale ovako dugom tradicijom zvaničnih diplomatskih odnosa sa SAD kao što to ima Srbija.

“Istorijsko iskustvo nas uči da se periodi kad je Srbija bila prosperitetna i uspešna, uvažena u međunarodnoj areni, se podudaraju sa periodima kada samo sa Amerikom imali bogate i razvijene odnose. To nije slučajnost ni politički stav, to je istorijska, politikološka činjenica”, rekao je Ružić.

Srbija i Amerika su, rekao je, čvrsto upućene jedna na drugu te da se nacionalni interesi dve države mogu ostvariti isključivo uvažavanjem i partnerstvom, ali i uvažavanja činjenice da se dve zemlje nekada ne slažu.