Ružić: Sa visokim stepenom sigurnosti se može tvrditi da će izbori biti 21. juna

0
(BETAPHOTO/NALED/MO)

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je, gostujući u emisiji “Pravi ugao” na Radio televiziji Vojvodina (RTV) da se, imajući u vidu situaciju s pandemijom virusa korona, sa “visokim stepenom sigurnosti” može tvrditi da će izbori biti održani 21. juna.

Uprkos tome, kazao je, ipak je nezahvalno tvrditi to sa stoprocentnom sigurnošću.

Komentarišući izjavu predsednika Aleksandra Vučića da je “izbori neće biti glavna tema” ukoliko u zemlji bude problema sa koronavirusom i porasta broja zaraženih, Ružić je naveo da struka i parametri na koje je ona ukazivala tokom vanrednog stanja mogu da budu opredeljujući faktor za nove odluke.

“Ja ne očekujem da će toga biti… I ja, kao laik, ne mogu da sudim o tome da li će doći do nekog novog, drugog, takozvanog talasa”, naveo je.

Na pitanje da li je bilo odgovorno raspisati izbore sada imajući u vidu da je vanredno stanje skoro ukinuto, on je naveo da su izbori bili raspisani 2. marta pre pandemije.

“Upravo zbog dijaloga koji je vođen sa opozicijom izbori koji su mogli da budu već tada završeni, dakle, početkom marta nisu bili raspisani za te datume, nego su na neki način i odloženi”, kazao je.

U vezi s tim on, kako je dodao, nije video da je bilo šta od zdravstvenih mera koje je struka predlagala bilo narušeno.

Ružić je kazao da su menjali dva važna izborna zakona kojim se skupljaju potpisi i sprovode izbori 45 dana pred izbore da bi proširili broj ovlašćenih overitelja potpisa i to iz dva razloga.

“Prvi razlog je bilo javno zdravlje. Drugi razlog je, naravno, to ne treba kriti, to sam govorio u parlamentu, politički dogovor i zahtev predsednika najjače vladajuće stranke (Aleksandra Vučića), koji je predsedavao sastankom i u kapacitetu predsednika Republike, sa svim predstavnicima lista koje žele da učestvuju na izborima”, naveo je Ružić za “Pravi ugao”.

(Beta)