Ružić podržao Vučićevu inicijativu da samo država objavljuje udžbenike istorije: “Pažljivo birati sadržaj važan za nacionalni identitet”

0
scrennshot/N1

(Beta) – Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da podržava inicijativu po kojoj bi pripremu i štampu udžbenika za nastavne predmete od značaja za očuvanje nacionalne istorije i identiteta preuzela država.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je prethodno da će podneti inicijativu Vladi Srbije da samo državni izdavači mogu da objavljuju školske udžbenike srpskog jezika, istorije i geografije. 

“Kao i predsednik Vučić smatram da je važno da sadržaji udžbenika za predmete koji su važni za naš nacionalni identitet moraju da budu pažljivo birani i dostupni mladim generacijama”, naveo je Ružić u pisanoj izjavi.

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je spremno da preuzme aktivnosti u smeru otvaranja dijaloga i realizaciji ove inicijative.

Vučić je jutros kritikovao udžbenike istorije stranih izdavača, navodeći da se u njima o Koncentracionom logoru u Jasenovcu “uči deset minuta, na jednom školskom času” i da oni “na svoju ruku tumače šta je bio turski ‘danak u krvi'”.

“Ako me bude poslušala vlada, onda će tako da bude”, kazao je Vučić za televiziju Prva.