Ružić “kao roditelj” o slučaju “Petnica”: “Gnusno. Nema opravdanja ni za zlostavljanje ni za zataškavanje”

0
scrennshot/N1

(Beta) – Nema opravdanja ni za zlostavljanje, ni za zataškivanje ovakvih informacija, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić povodom slučaja seksualnog zlostavljanja polaznica u Istraživačke stanice Petnica.

Ružić je u pisanoj izjavi naveo da “ministarstvo nema bilo kakvu ulogu u radu Petnice, s obzirom da je u pitanju samostalna organizacija, odnosno udruženje građana, na koje se odnosi drugi propisi”.

“Moja obaveza kao roditelja je da učinim sve što mogu da se zaštiti svako dete i žao mi je, pre svega, da ijedno dete pati zbog nekog pojedinca koji sebi dozvoli ovakve gnusne stvari”, rekao je Ružić. Dodao je da je “jednako strašno što je neko odlučio da uništi dokaze kojima treba doći konačno do pravde”.

Povodom izjave Zaštitnika građana da će se ispitati i uloga Ministarstva prosvete, Ružić je kazao da je ovo prilika “da upozna sve, pa i Zaštitnika građana, da institucionalna veza između ministarstva i Petnice ne postoji”.

“Ministarstvo nije u ulozi da upućuje decu u Petnicu, niti je uključeno u taj proces”, kazao je on i dodao da Petnica kao udruženje građana ne podleže pravnim aktima koje važe za vaspitno-obrazovne ustanove.

Ružić je dodao da se “lično nada, kao i svi građani Srbije, da će se istraga završiti do kraja što pre i da će odgovorni biti sankcionisani jer je to interes našeg društva, a i jedini put i način da Petnica ne doživi reputacioni debakl”.