Ružić: Izvođenje bošnjačke himne u školi u Novom Pazaru je skandal i nepoštovanje države

0
Nedeljnik

(Beta) –  Ministar prosvete Branko Ružić ocenio je danas da je izvodjenje himne sandžačkih Bošnjaka u Osnovnoj školi “Rifat Burdžović Tršo” u Novom Pazaru, “skandal i nepoštovanje države i njenih simbola” i najavio da će prosvetna inspekcija utvrditi odgovornost direktora te škole i učiteljice na čijem su času djaci otpevali tu himnu. 

Ružić je u pisanoj izjavi naveo da Srbija obezbedjuje “veliki stepen ravnopravnosti i prava” svim nacionalnim manjinama kada je reč o ostvarivanju prava na jezik, kulturu i obrazovanje.

“U našim školama nastava se u potpunosti izvodi na osam jezika nacionalnih manjina, odobravaju se i štampaju udžbenici na tim jezicima, a kroz poseban predmet – maternji jezik sa elementima nacionalne kulture na 16 jezika nacionalnih manjina omogućeno je čuvanje nacionalne kulture, jezika i identiteta”, naveo je ministar a preneo njegov kabinet.

Dodao je da je “malo zemalja u kojima predstavnici manjina mogu da se upisuju u javne knjige na svom pismu, obraćaju u opštini na svom jeziku, imaju pozitivnu diskriminaciju pri zapošljavanju, gde se ispisuju toponimi na jezicima manjina”.

Prethodno je na društvenim mrežama objavljen snimak iz novopazarske škole “Rifat Burdžović Tršo” u kojoj su povodom početka nove školske godine, djaci pevali himnu sandžačkih Bošnjaka “Ja sam sin tvoj” a ne himnu Srbije “Bože pravde” kao što je to bio slučaj u školama širom zemlje.