Ruža Tomašić pisala Vučiću: “Sada ste vi na potezu”

0
Foto: Screenshot Youtube

Poslanica u Evropskom parlamentu i potpredsednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić uputila je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić.

Pismo se odnosi na nalog za hapšenje koji je izdao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u kojem se od srpskih vlasti traži da dva člana Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta i Petar Jojić budu poslati u Hag.

Sud je u svojoj odluci odbacio mogućnost da će suđenje Radeti i Jojiću biti predato srpskom pravosuđu, zbog realne mogućnosti da utiču na svedoke.

“Radeta i Jojić optuženi su za nepoštivanje suda jer su u slučaju protiv Vojislava Šešelja prijetili i pokušavali podmititi svjedoke. Prema zaključku Višeg suda, Srbija nema obavezu izručivanja okrivljenika za nepoštivanje suda i utjecanje na svjedoke, dok je Radeta novinarima izjavila kako dragovoljno neće otići u Hag te time bacila rukavicu srbijanskom predsjedniku Vučiću i premijerki Brnabić”, prenosi RTS.

“Gospodine Vučiću i gospođo Brnabić – sada ste vi na potezu! Jeste li doista predani međunarodnim pravnim obvezama i želite li doista Srbiju čim prije vidjeti u Europskoj uniji? Koliko su vam u stvarnosti važna poglavlja o pravosuđu i temeljnim ljudskim pravima, te o slobodi, sigurnosti i pravdi?”, upitala je Tomašićeva na kraju pisma.