Ruski Vrhovni sud raspustio najstariju organizaciju za ljudska prava

0
Beta/(AP Photo/Pavel Golov)

(Beta-AFP) –  Vrhovni sud  Rusije danas je naredio raspuštanje nevladine organizacije Memorijal, saopštila je najstarija organizacija za odbranu ljudskih prava u zemlji, ukazujući da je ona i stub odbrane sloboda u savremenoj Rusiji. 

“Odlučeno je da se raspusti medjunarodni Memorijal i njegove regionalne ispostave”, objavila je ta organizacija na svom Telegram nalogu ubrzo pošto je Vrhovni sud počeo iznošenje svoje odluke.

Rusko tužilaštvo je 11. novembra zatražilo od Vrhovnog suda da raspusti nevladinu organizaciju Memorijal, uz optužbe da je “sistematski kršila” Zakon o stranim agentima.  

Nevladina organizacija Memorijal osnovana je 1989. a ruske vlasti su je 2016. svrstale na spisak “stranih agenata”. Ta odrednica koja podseća na sličnu “neprijatelj naroda” iz sovjetske ere, uopšteno se odnosi na organizacije ili osobe koje se “finansiraju iz inostranstva” i vode “političke aktivnosti”.

Dobijanjem te odrednice, odnosne etikete, obavezuju se organizacije, mediji i pojedinci da prijave status svih svojih publikacija, uključujući i one preko društvenih mreža, i da slede stroge administrativne propise.