Ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, autor spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, biće zadužen za uređenje parka na mestu sadašnje marine Dorćol, pored nekadašnje elektrane, odnosno buduće zgrade Muzeja „Nikole Tesle“, dogovoreno je na sastanku predstavnika Beograda i ruskog vajara u Moskvi.

U konceptualnom parku, koji će se prostirati na 6,6 hektara, biće postavljeni autorski objekti i skulpture ovog vajara, a detalji, kao i troškovi preuređenja ovog prostora biće saopšteni kada svi detalji budu precizirani, preneo je danas RTS.

Dogovoreno je i da na skulpturama rade mladi vajari iz Srbije, Rusije ali i iz drugih zemalja.

Sa ruskim vajarem bilo je reči o njegovoj želji i idejama da učestvuje u podizanju spomenika kralju Aleksandru Karađorđeviću a koji bi trebalo da bude smešten između zgrada Predsedništva i Starog dvora.

O tom projektu Odbor o podizanju spomenika grada Beograda tek treba konkretno da odlučuje.

Ruski vajar biće zadužen za uređenje konceptualnog parka na prostoru Marine Dorćol, koji će se nalaziti u blizini nekadašnje termoelektrane u koju će biti preseljen Muzej Nikole Tesle.

U parku će se nalaziti skulpture koje će Rukavišnjikov raditi zajedno sa mladim vajarima iz Srbije i drugih zemalja sveta, dogovoreno je na sastanku Rukavišnjikova i delegacije Beograda.

Delegaciju Beograda, koja boravi u dvodnevnoj poseti ruskoj prestonici, predvodi zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je podsetio da je Rukavišnjikov autor spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu.

„Razgovarali smo o novom projektu koji će raditi u Beogradu, a to je uređenje konceptualnog parka po ugledu na park Guelj u Barseloni“, preneo je Vesić.

Dogovoreno je, kaže, da to bude prostor površine oko 6,6 hektara ispred stare termoelektrane „Snaga i svetlost“ na Dorćolu.

„Mi ćemo u narednih mesec, dva usvojiti plan detaljne regulacije za taj deo grada. Počećemo da radimo Linijski park na mestu gde je nekada išla pruga, a kada je u pitanju termoelektrana “Snaga i svetlost“, zajedno sa Vladom Srbije krenućemo u njenu rekonstrukciju kako bi tu bio premešten Muzej Nikole Tesle“, rekao je Vesić.

Podsetio je da se sadašnji Muzej Nikole Tesle u Krunskoj ulici nalazi na 300 kvadrata i da ima više od 120.000 posetilaca godišnje, a da će se, kada bude premešten u objekat stare termoelektrane, prostirati na skoro 10.000 kvadrata.

„Ispred muzeja, do reke biće urađen park. Posebno sam srećan što je Rukavišnjikov predložio da taj park radi sa mladim srpskim, ruskim i vajarima iz drugih zemalja sveta tako da će to biti ne samo njegovo već i delo tih mladih vajara koji će na taj način moći mnogo toga da nauče“, rekao je Vesić.

Komentar(1)

  1. AcaP
    17. marta 2021. 22:34

    Ljudi, recimo NE ovom strvožderu, upropasti nam grad!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.