“Ruski turisti troše mnogo više od italijanskih, ali ih sada nema”: Kako pandemija i rat u Ukrajini utiču na malo odmaralište u Kalabriji

0
EPA PHOTO ANSA/CARLO FERRARO

Usluge navedene na bilbordu ispred “Rotondaro Costuzioni” agencije za nekretnine i građevinske kompanije ispisani su na italijanskom i ruskom jeziku, kao i detaljne informacije o nekretninama koje se oglašavaju za prodaju.

Unutra se nalazi oko deset obimnih crvenih foldera ispunjenih plastičnim kovertama u kojima se nalaze podaci o mušterijama koji sežu do 2010. godine. Većina tih kupaca bili su Rusi. U blizini se nalazi južna obala Kalabrije koju zapljuskuje prozirno-plavo more.

Ovde nije reč Kostal Smeraldi na Sardiniji ili Forte dei Marmi u Toskani – gde su u poslednja dva meseca zaplenjene luksuzne vile i jahte ruskih oligarha. Ovde je reč o mestu Skalea, malom odmaralištu čija je ekonomija procvetala u prethodnoj deceniji, najviše zahvaljujući “običnim” Rusima koji su se sjatili tu zbog sunca i niske cene nekretnina, piše Gardijan.

Vlasnik kompanije Nikola Rotondaro trenutno završava prodaju još jednog objekta – jednosobnog apartmana vrednog 22.000 evra – mladom rusko-ukrajinskom čoveku koji živi blizu Napulja. Rotondaro međutim nije previše srećan. Prvo je pandemija koronavirusa ostavila velike posledice na njegov posao, s obzirom na nepriznavanje ruske Sputnjik vakcine od strane Italije. Zatim, sankcije koje se uvode ruskim državljanima zbog invazije koju je njihova zemlja započela na Ukrajinu znače još manji broj turista i potencijalnih kupaca.

“Mi smo već na nuli. Rusi više ne dolaze jer im je ulaz onemogućen”, rekao je Rotondaro.

On nije jedini koji oseća pritisak. Skalea je grad sa samo 11.000 žitelja, ali poseduje oko 30 agencija za nekretnine, od kojih su mnoge zadužene za rusko tržište. Restorani, kafići i prodavnice zavise od ruskih gostiju, koji troše mnogo više od Italijana koji u Skalei traže spas od vrelog letnjeg sunca. Restorani kakav je “La Playa” na svom meniju imaju ruske specijalitete, a osoblje dobro govori ruski jezik.

“U normalnim okolnostima, ovde ima mnogo više Rusa. Sada nema nijednog, a oni inale troše mnogo. Ukoliko se rat završi uskoro, možda će se vratiti na leto”, rekao je konobar Salvatore.

Izgradnja nekretnina je cvetala u Skalei i drugim gradovima duž kalabrijske obale 80-ih godina, a najviše je doprinelo interesovanje za vikendice italijasnkih kupaca, najčešće iz Napulja.

“Tada ste strance mogli da nabrojite na prste jedne ruke, ali onda su Italijani prestali da dolaze, a stari objekti su obnovljeni”, rekao je Toni Heket, Britanac italijanksih korena koji radi kao agent prodaje.

Interesovanje Rusa počelo je oko 2010. godine i uglavnom su u pitanju bili profesori i doktori koji su kupovali skromne kuće u vrednosti od oko 14.000 evra. Najslavniji Rus koji je posedovao kuću u ovom gradu bio je glumac Boris Kljujev, koji je preminuo 2020. godine.

Neki od vlasnika su se preselili u grad, uključujući Mariju Stepuru, predsednicu Rusko-kalabrijske asocijacije koja pomaže promociji Kalabrije u Rusiji.

“Život ovde je jednostavan. Imate prelepu plažu, a troškovi života su mali. Možete uvek jeftino jesti u restoranu u kom su svi više nego prijatni”, rekla je Stepura.

Skalea je od strane lokalne štampe opisana kao “mala Moskva u Kalabriji”, ali novi gradonačelnik Đakomo Perota kaže da Rusi nisu jedini gosti njegovog grada.

“Imamo Poljake, Ruse i Ukrajince. Nedavno smo organizovali marš za mir i svi su učestvovali, uključujući Ruse i Ukrajince. Mi smo ovde integrisani”, rekao je Perota.

Ostaje da se vidi da li će se Rusi vratiti, ali Perota očekuje veoma zauzeto leto.

“Svi mi čekamo Ruse da se vrate, a nakon dve godine pandemije očekujemo i porast posete. Nisu Rusi naši jedini gosti, ovde ima i dosta Italijana”, rekao je Perota.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime