Ruski stručnjaci: Za proizvodnju Sputnjik V u Srbiji postoje tehnološki uslovi

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Delegacija ruskih stručnjaka, koja je stigla jutros u Srbiju, procenila je da za prvu fazu proizvodnje vakcine “Sputnjik V” u Srbiji postoje tehnološki uslovi.

Nakon sastanka srpske i ruske delegacije u Palati Srbija, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da prva faza proizvodnje vakcine podrazumeva transport supstance koja je neophodna za proizvodnju vakcine, punjenje, pakovanje i distribuciju.

Ta faza po procenama ruskih stručnjaka, kazao je Popović, trajala bi između dva do tri meseca, a za “pun ciklus proizvodnje trebalo bi između devet do deset meseci”.

“Srbija bi na taj način bila prva zemlja u Evropi koja bi proizvodila vakcinu”, kazao je Popović i dodao da su već sedam evropskih zemalja, u koje spada Nemačka, Austrija, Mađarska i druge izrazile želju da i one “hitno” otpočnu proizvodnju vakcina.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko kazao je da se ispitivanjem mogućnosti proizvodnje vakcine u Srbiji otvara nova faza saradnje ove dve zemlje.

“Naš cilj je da imamo prijatelje i saradnju u cilju koji sada ujedinjava sve, a to je borba protiv pandemije korona virusa”.

Prijateljstvo sa Rusijom se vidi i u tome što veliki broj građana Srbije želi da se vakciniše “Sputnjik V” vakcinom, smatra Harčenko.

Direktorka beogradskog Instituta Torlak Vera Stoiljković kazala da je delegacija tog instituta pre dve nedelje je bila u poseti fabrici za proizvodnju vakcine “Sputnjik V” u Vladimirskoj oblasti u Rusiji.

“Tehnologija koju smo videli u fabrici nam je poznata. Torlak poseduje tehnologiju i ima stručnjake koji su spremni da odgovore ovom zadatku proizvodnje vakcine, te se nadamo da će kolege iz Rusije to moći i da vide”, zaključila je Stoiljković.