Ruski parlament potvrdio izbor Mihaila Mišustina za premijera

0
Foto: Beta - Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Poslanici donjeg doma ruskog parlamenta danas su potvrdili izbor Mihaila Mišustina za premijera, dan pošto ga je predsednik Rusije Vladimir Putin imenovao na tu poziciju.

Mišustin (53), dosadašnji šef ruske poreske uprave, sastao se s poslanicima različitih stranaka pre glasanja u Državnoj dumi u kojoj Putinova Jedinstvena Rusija ima većinu.

Novi premijer je obećao da će kao premijer biti fokusiran na socijalna pitanja i podizanje životnog standarda.

“Imamo sve neophodne resurse da ispunimo ciljeve koje je postavio predsednik (Putin). Predsednik želi da vlada omogući ekonomski rast i da pomogne stvaranje novih radnih mesta. Prioritet vlade je rast plata”, kazao je Mišustin.

Na premijerskoj funkciji Mišustin je nasledio Dmitrija Medvedeva koji je juče podneo ostavku posle osam godina na čelu vlade, nekoliko sati nakon Putinovog obraćanja naciji u kojem je najavio temeljne izmene ustava.

Jedna od mera koje je Putin najavio je i davanje ovlašćenja parlamentu da imenuje premijera i članove vlade, što je trenutno u nadležnosti šefa države.

Putinov predlog ustavne reforme tumači se kao njegov pokušaj da sebi obezbedi novu poziciju po isteku mandata 2024. godine, kada neće imati pravo da se ponovo kandiduje za predsednika.

(Beta)