Ruski lovci presreli američke i francuske avione u Crnom moru

0
Beta/(Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

(Beta-AFP) – Rusija je saopštila danas da je podigla svoje lovce da presretnu i otprate američke i francuske vojne avione koji su leteli blizu njenih granica u Crnom moru, u jeku tenzija izmedju Moskve i Zapada.

“Da bi identifikovali vazdušne mete i izbegli narušavanje granica Ruske Federacije poletela su tri lovca Su-27”, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Prema ministarstvu avioni su presreli i otpratili dva francuska lovca Miraž 2000 i Rafal, i jedan francuski avion KC-135 kao i dva američka izvidjačka aviona jedan CL-600 Artemis i RC-135.

Tih pet letelica su se okrenule nazad i zatim su se ruski borbeni avioni vratili u svoju bazu, navelo je ministarstvo.

Juče je Moskva već objavila da je presrela i ispratila tri francuske letelice iznad Crnog mora.

Odnosi su jako nategnuti poslednjih nedelja izmedju Rusije i zapadnih zemalja koje optužuju Moskvu da gomila trupe na granici sa Ukrajinom i da priprema vojnu operaciju.

Američki predsednik Džo Bajden je u ragzvoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u utorak zapretio Rusiji snažnim ekonomskim sankcijama u slučaju napada na Kijev.

Moskva demantuje da ima bilo kakve ratoborne namere i optužuje zemlje Nato da množe provokacije time što, na primer, sprovode vojne vežbe blizu njenih granica u Crnom moru.