Ruski lekar: Koronavirus pojavio se gotovo istovremeno širom sveta

0
Foto: CRI

Ruska novinska agencija Sputnjik prenela je 6. januara izjavu ruskog lekara i televizijskog voditelja Aleksandra Mjasnikova koju je on dao sajtu Telegram, a u kojoj dovodi u pitanje tvrdnju da je koronavirus poreklom iz Kine. On je rekao da je priča o kineskom poreklu virusa jednostavno pogrešna, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

Mjasnikov veruje da koronavirus nije poreklom iz Kine i da se čini da je ideja da virus potiče iz Vuhana potez za privlačenje pažnje. Objasnio je da su se ljudi zaraženi visoko zaraznim bolestima pojavili gotovo istovremeno širom sveta. Na primer, prvi slučaj koronavirusa u Francuskoj pojavio se ranije od prvog zvaničnog registrovanog slučaja, a Rusija je imala neobično visoku učestalost virusne upale pluća već u jesen 2019. godine.

„Tiho smo indoktrinirani takozvanim terminom izbijanja epidemije iz jedne tačke, ali ovo možda nije tačno. Treba da shvatimo koronavirus kao prirodni fenomen. Ne treba da ga ni demonizujemo, niti da ga preuveličavamo. Ne moramo da paničimo, već da sledimo mere koje se mogu slediti“, naglasio je Mjasnikov.