Ruski film u Jugoslovenskoj kinoteci

Šta da gledamo

0

Najnovija ostvarenja ruske kinematografije, filmovi širokog tematskog spektra koji su podigli rusku publiku na noge, a neki od njih zabeležili i neverovatne uspehe u bioskopskoj gledanosti, biće, u okviru Festivala ruskog filma prikazani u Jugoslovenskoj kinoteci. Sedam ruskih filmova ocenjenih od strane ruske publike i selektora Festivala kao najrelevatniji za predstavljanje savremene kinematografije Rusije, biće prikazani u vreme trajanja Festivala od 24. do 27.oktobra. Producent foruma, savetnik Saveza kinematografa Ruske Federacije, glavna urednica časopisa KinoReporter Marija Lemeševa napominje da prikazivanje ruskih filmova u Srbiji postaje dobra tradicija. „Dobijamo izvanredne povratne informacije, koje pokazuju koliko je toga zajedničkogizmeđu naših zemalja u kulturnom i duhovnom smislu. Zato svaki put kada pravimo izbor filmova trudimo se srpska publika ne samo uživati u gledanju, već i da nas bolje upozna”.

Neki od filmova istovremeno će biti prikazani i u Rusiji. Posebnu pažnju privlače drama „Bik”, dobitnik nagrade Gran-pri ruskog nacionalnog kinofestivala “Kinotavr”, triler- drama „Heroj” i drama „Bitka”. Sve projekcije su besplatne.

Grad Beograd će, pored Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda iz Moskve, ove godine biti ne samo domaćin već i organizator ovog kulturnog događaja izakojeg stoji produkcijska kuća Sinemarus, a koji pored Ministarstva kulture RF, Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, Ruskog doma u Beogradu, te Jugoslovenskog filmskog arhiva, uživa i podršku Saveza kinemtografa RF na čijem čelu je Nikita Mihalkov.