Ruski diplomata poginuo u Berlinu: Nemačke službe mislile da radi za FSB, Rusija demantuje…

0
KAY NIETFELD / AFP / Profimedia

(Beta) – Ruski diplomata poginuo je u Berlinu u tragičnoj nesreći, saopštila je danas ruska ambasada. 

U saopštenju ruske ambasade u Berlinu navedeno je da se tragični slučaj u kome je stradao diplomata dogodio 19. oktobra, ali nije navedeno više detalja o tome šta se dogodilo.

Ruska ambasada je objavila saopštenje reagujući na pisanje nemačkog lista Špigel, koji je, ne navodeći izvore, objavio da je 35-godišnji muškarac očigledno pao sa sprata zgrade ambasade u centru Berlina. Rečeno je da je policija pronašla njegovo telo ispred ambasade i da nije uspela da ga reanimira.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je upoznato sa slučajem, ali da ne želi da komentariše iz razloga zaštite privatnosti.

Berlinska policija i kancelarija javnog tužioca takođe su odbili da komentarišu.

Ambasada Rusije je navela “da su sve formalnosti o prebacivanju tela ruskog diplomate blagovremeno regulisane sa nemačkim organima u skladu sa uobičajenom praksom”.

Špigel je objavio da je nastradali muškarac bio drugi sekretar u ruskoj ambasadi od 2019. godine, ali da su nemačke bezbednosne vlasti navodno mislile da radi za rusku obaveštajnu agenciju FSB.

U saopštenju ambasade je navedeno da su apsolutno netačne spekulacije koje su se pojavile u velikom broju zapadnih medija u vezi sa tragičnim događajem.