Ruski ambasador: “Rusija neće upotrebiti taktičko nuklearno naoružanje”

0
EPA/HELMUT FOHRINGER

(Beta) – Ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin rekao je dana da ne veruje da će njegova zemlja upotrebiti taktičko nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine.

Kelin je za Bi-Bi-Si (BBC) rekao je da se prema ruskim vojnim pravilima takvo oružje ne koristi u sukobima kao što je taj u Ukrajini.

Rusija ima vrlo stroge odredbe za upotrebu tog oružja, uglavnom kada je pod pretnjom opstanak države, rekao je ambasador.

“To nema nikakve veze sa sadašnjom operacijom”, rekao je on danas za emisiju BBC-ija.

Kada je ruski predsednik Vladimir Putin stavio svoje nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti krajem februara, ubrzo posle početka invazije u Ukrajini, mnogi su to videli kao upozorenje, navodi BBC.

Putin je rekao da je pribegao tom potezu zbog razvoja agresije Zapada i NATO-a.

Međutim, britanski ministar odbrane Ben Volas ocenio je da se radi o pokušaju da se skrene pažnja sa stvari koje ne idu kako treba u Ukrajini, navodeći da je samo nekoliko dana od početka invazije Rusija počela da kasni u odnosu na svoje planove, i da pretnjom tog oružja pokušava da “podseti svet” da ima sredstvo za odvraćanje.

Taktičko nuklearno oružje može da se koristi na relativno kratkim relacijama za razliku od “strateškog” nuklearnog oružja koje može biti lansirano na mnogo većim daljinama i da izazove strahovanje od opšteng nuklearnog rata.

Taj izraz, ipak, uključuje mnogo vrsta oružja, uključujući manje bombe i rakete koje se koriste na bojnom polju. Veruje se da Rusija ima oko 2.000 komada taktičkog nuklearnog oružja.