Ruska zatvorska služba: “Zdravlje Alekseja Navaljnog? Zadovoljavajuće je…”

0
Profimedia

(Beta-AFP) – Zdravlje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog je “zadovoljavajuće”, saopštila je danas zatvorska služba nakon što su njegovi bližnji i advokatica ukazali da se pogoršalo od kada je stigao u kaznenu koloniju Pokrov.  

“Lekarski pregredi su izvršeni 24. marta na zahtev zatvorenih”, navela je služba FSIN iz regiona Vladimir (severoistočno od Moskve) za ruske novinske agencije i dodala da je ocenjeno da je zdravlje Navaljnog “stabilno i zadovoljavajuće”.

Osuđen u februaru na dve i po godine zatvora u slučaju pronevere koji potiče iz 2014. godine, najveći kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina nalazi se u zatvoru od marta u kaznenoj koloniji Pokrov, 100 kilometara od Moskve, za koju važi da ima vrlo teške uslove.

Advokatica Navaljnog, Olga Mihaijlova izjavila je juče da mu se pogoršava zdravstveno stanje od kada je prebačen u kaznenu koloniju. Ona je rekla da joj nije dozvoljen pristup branjeniku, da se on žali na jake bolove u leđima i da mu je utrnula jedna noga, da je od lekara dobio samo ibuprofen, običan antiiflamatorni lek.

Navaljni (44) se 2020. lečio od trovanja nervnim agensom novičokom u Nemačkoj i uhapšen je u januaru ove godine, po povratku u Rusiju.