Ruska vakcina štiti do dve godine, efikasna u svim starosnim grupama

0
Foto: Profimedia

Direktor ruskog Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” Aleksandar Ginsburg saopštio je je da je Sputnjik V, vakcina protiv kovida 19 koju je razvio taj centar, pokazala isti nivo efikasnosti u svim starosnim grupama.

“Sputnjik V pokazao je isti nivo efikasnosti u svim starosnim grupama. U početku je bilo sumnji da bi vakcina mogla biti manje efikasna za ljude starije od 60 godina jer je njihov imuni sistem manje aktivan i može proizvesti slabiji imuni odgovor. Međutim, ništa se od toga nije potvrdilo i ovaj preparat dobro deluje i na ljude starosti 60, 70 i 80 godina”, rekao je Ginsburg za Jutjub kanal “Solovjov Live”.

Prema njegovim rečima, sve vakcinisane osobe pokazale su dobar imunološki odgovor i visoku podnošljivost vakcine, a njen efekat može trajati i više od dve godine, prenosi Tass.

Masovna vakcinacija odraslog stanovništva protiv novog koronavirusa u Rusiji započela 18. januara, a svi se mogu besplatno imunizovati sa jednom od dve registrovane vakcine, “Sputnjik V” ili “EpiVakKorona”, navodi agencija.