Ruska vakcina Sputnjik V će se proizvoditi u Srbiji: Torlak bi mogao da je pravi već u maju

1

Ruski Fond za direktne investicije i Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak saopštili su da su postigli dogovor o proizvodnji vakcine “Sputnjik V” protiv koronvirusa koja bi mogla da počne do maja u postrojenjima Torlaka.

Srbija će, dodaje se, postati prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja će proizvoditi vakcinu “Sputnjik V”. Ta vakcina mogla bi da se izvozi kasnije u druge zemlje regiona, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu “Sputnjika V”, prenosi RTS.

Direktor RDIF Kiril Dimitrijev izrazio je tim povodom zahvalnost vladi Srbije za konstantu podršku i poverenje u “Sputnjik V”.

“Srbija je među prvim zemljama u svetu koje su odobrile Sputnjik i koriste tu vakcinu radi zaštite stanovništva od koronavirusa. Proizvodnja ruske vakcine u Torlaku obezbediće lakšu logistiku i pomoći da se ubra program vakcinacije u zemlji”, rekao je Dimitrijev.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović zahvalio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, ruskoj vladi i RDIF-a na podrši u očuvanju zdravlja i života građana Srbije, navodi se u saopštenju.

Rekao je da će proizvodnja vakcine “Sputnjika V” u Institutu Torlak jačati kapacitete naše zemlje u borbi protiv pandemije koronavirusa i otvoriti nove perspektive za distribuciju ove vakcine u regionu Jugoistočne Evrope.

“Transfer tehnologija za proizvodnju vakcine ‘Sputnjik V‘ iz Rusije u Srbiju doprineće obnavljanju suvereniteta naše zemlje na polju proizvodnje vakcine koja će biti važan resurs svake zemlje u budućnosti”, rekao je Popović.

Prvi kontigent vakcine “Sputnjik” u Srbiju je stigao 30. decembra, a vakcinacija ovim cepivom počela je 6. januara.

“Sputnjik” je do sada registrovan u 56 zemalja sveta. Vakcina je, prema podacima objavljenim u časopisu Lanset, efikasna 91,6 odsto. Zasnovana je na humanom adenovirusu i daje se u dve doze.  

1 KOMENTAR

  1. Торлак јесте некада производио вакцине, али од када је систематски уништаван, па и током ове власти, да крене у производњу вакцине за месец и по дана, је бесмслица. Највише што тај институт може у том периоду је да се припреми за паковање нечега што се зове вакцина. Наравно да то зна и овај агитпроповац, али паковање није вест, а производња, е то већ јесте. А за производњу, осим нове технологије, потребни су и стручњаци, а то је оно што овај режим успешно растерује.

Comments are closed.