Ruska diplomatija o Aja Sofiji: “To je unutrašnje pitanje Turske, ni mi, niti bilo ko, ne treba u to da se meša…”

2
Foto: Profimedia

Ruska diplomatija ocenila je danas da je prenamena Aja Sofije u Istanbulu iz muzeja u džamiju “unutrašnje pitanje” te zemlje. 

“Smatramo da je to unutrašnje pitanje Turske. Ni mi, niti bio ko, ne treba u to da se meša”, rekao je pomoćnik šefa diplomatije Sergej Verhinin, prenosi agencija Ria Novosti.

Prema njegovim rečima, Rusija ipak ističe važnost te lokacije sa stanovišta svetske kulture i baštine.

Državno veće – najviši upravni sud Turske presudilo je nedavno u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnjaju u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Crkva Svete Sofije je sagrađena 537, a u džamiju je pretvorena 1453. za vreme Otomanskog carstva. Potom je 1935. pretvorena u muzej. Aja Sofija se nalazi na spisku svetske kulturne baštine organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO).

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Ne moze to biti njihova stvar jer su oni okupirali i prisvojili djelove srpske zemlje. Konsantinopolj nikada nije bio turski. Vrijeme je da se toj turskoj vrati istom mjerom.

Comments are closed.