Ruska delegacija: “Razmotrićemo predloge ukrajinske strane, konačni cilj je mirovni sporazum”

0
(Beta/Turkish Presidency via AP)

(Beta) – Ruska delegacija dobila je od ukrajinske strane u Istanbulu jasno formulisan stav i predloge koji će biti proučeni i upućeni rukovodstvu zemlje, izjavio je danas novinarima šef ruske delegacije, pomoćnik predsednika Vladimir Medinski.

“Dobili smo predloge Ukrajine na razmatranje, njihov jasno formulisan stav o uključivanju u ugovor. Ti predlozi će biti razmotreni u bliskoj budućnosti i biće predstavljeni predsedniku. I naš odgovor će biti dat”, rekao je on nakon pregovora sa ukrajinskom delegacijom u Istanbulu, dodajući da su pregovori protekli uspešno.

Medinski je rekao da Rusija preduzima dva koraka za deeskalaciju sukoba prema Ukrajini, koji se odnose na politički i vojni deo.

Kako prenosi Tass, pisani predlog Ukrajine uključuje zabranu proizvodnje i razmeštanja svih vrsta oružja za masovno uništavanje. 

Pod uslovom da se brzo radi na sporazumu i nađe kompromis, mogućnost mira biće bliža, rekao je Medinski. Zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin rekao je da je Ministarstvo odbrane, po rezultatima prvog dana rusko-ukrajinskih pregovora u Istanbulu, odlučilo da drastično smanji vojnu aktivnost na černigovskom i kijevskom pravcu radi uspeha pregovora.

“Ministarstvo odbrane Rusije, da bi povećalo međusobno poverenje i stvorilo uslove za dalje pregovore i ostvarilo krajnji cilj – postizanje dogovora i potpisivanje sporazuma, odlučilo je da radikalno, višestruko, smanji vojnu aktivnost na kijevskom i černigovskom pravcu”, rekao je Fomin.

On je dodao da ruska strana polazi od toga da će se “u Kijevu doneti relevantne osnovne odluke i stvoriti uslovi za dalji normalan rad”.