Rusija zatražila nezavisnu medicinsku ekspertizu Ratka Mladića

0

(Beta) – Rusija je zatražila nezivisnu medicinsku ekspertizu bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, koji je pravosnažno osudjen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH, prenosi danas RIA Novosti.

“Rusija pridaje važan značaj osiguranju prava za lica koja su u zatvoru, uključujući i pravo na medicinsku pomoć. Savet bezbednosti (SB) UN je u rezoluciji 2529 prošle godine izneo svoj stav o tome”, rekao je zamenik ruskog ambasadora u UN Genadij Kuzmin na sednici SB.

On je naveo da je do Rusije došla informacija o nezadovoljavajućem zdravstvenom stanju Mladića, uključujući i o njegovoj rehabilitaciji posle operacije.

“Potpuni, nezavisni medicinski pregled, pa i o stanju njegovih kognitivnih sposobosti nije bio sproveden. Izričito zahtevamo da se takav pregled obavi”, naveo je Kuzmin.

Po njegovoj oceni, Haški tribunal nije postao “institut za pomirenje u različitom balkanskom društvu”, a uzrok tome je “deficit pravičnosti u donošenju odluka, napadi na jednu stranu konflikta ne pravnim, već političkim sredstvima i prećutkivanje grehova drugih”.