Rusija zabranila izvoz niza proizvoda do kraja godine

0
Beta/(AP Photo)

 (Beta) – Rusija je danas uzvratila na sankcije zbog njene invazije na Ukrajinu, zabranivši izvoz niza proizvoda u neke zemlje do kraja godine.

Ministarstvo ekonomije Rusije je saopštilo da je do kraja 2022. godine zabranjen izvoz telekomunikacione, medicinske, poljoprivredne, automobilske i električne opreme, kao i nekih šumarskih proizvoda kao što je drvo, prenosi Bi-Bi-Si.

Dodatne mere mogle bi da uključe zabranu pristupa stranih brodova ruskim lukama, navelo je Ministarstvo.

U saopštenju se navodi da su te mere “logičan odgovor na one koje su nametnute Rusiji” i da će one pogoditi 48 zemalja, uključujući EU i SAD.

Ministarstvo je dodalo da zabrane državama koje su “počinile neprijateljske radnje” prema Rusiji “imaju za cilj obezbeđenje nesmetanog funkcionisanja ključnih sektora privrede”.

Ruski premijer Mihail Mišustin rekao je da će zabrana obuhvatiti izvoz robe stranih kompanija koje posluju u Rusiji. Ta roba uključuje automobile, železničke vagone i kontejnere.

Prethodno je bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev upozorio da bi mogla da bude nacionalizovana imovina u vlasništvu zapadnih kompanija koje su se povukle iz Rusije.

Strane firme masovno napuštaju Rusiju ili obustavljaju investicije, uključujući gigante kao što su Katerpilar (Caterpillar), Rio Tinto, Starbaks, Soni, Unilever i Goldman Saks.

Ruski parlament je juče usvojio zakon kojim je napravljen prvi korak ka nacionalizaciji imovine stranih firmi koje napuštaju Rusiju.