Pošto je u ponedeljak objavljeno da je vakcina Pfizer-BioNTec pokazala efikasnost od 90 odsto u prvim ispitivanjima, Rusija tvrdi da je njen kandidat protiv koronavirusa – Sputnjik V još efikasniji i da smanjuje verovatnoću zaraze bolešću za 92%, prenosi Gardijan.

Ruski fond za direktne investicije koji podržava vakcinu, saopštio je danas da se njegovi privremeni rezultati zasnivaju na podacima prvih 16.000 učesnika studije koji su dobili obe doze vakcine.

„Pokazujemo, na osnovu podataka, da imamo vrlo efikasnu vakcinu“, rekao je šef Fonda Kiril Dmitrijev za Rojters, dodajući da je to vrsta vesti o kojoj će oni koji rade na razvoju vakcine jednog dana pričati svojim unucima.

Šanse za zarazu od COVID-19 bile su 92% manje kod ljudi vakcinisanih vakcinom Sputnjik V od onih koji su primili placebo, saoštio je Fond. Takozvano ispitivanje faze III vakcine koju je razvio Institut Gamaleja odvija se u 29 klinika u Moskvi i uključiće ukupno 40 000 dobrovoljaca, a četvrtina će dobiti placebo injekciju.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.