(Beta-AFP) – Ruska antikovid vakcina Sputnjik V prešla je ključnu fazu danas za upotrebu u EU time što je Evropska agencija za lekove (EMA) počela da je ispituje, a ruske vlasti su izrazile spremnost da obezbede vakcine za 50 miliona Evropljana od juna. 

„Evropska agencija za lekove počela je kontinuirano ispitivanje  Sputnjika V, vakcine protiv Kovida-19 koju razvija ruski centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja“, saopštila je danas ta agencija.

Odmah posle tog saopštenja šef ruskog Fonda za direktne investicije (RDIF) koji je doprineo razvoju ove vakcine Kiril Dmitrijev rekao je u saopštenju da čim Evropska agencija za lekove odobri rusku vakcinu da će Rusija moći da obezbedi vakcine za 50 miliona Evropljana od juna 2021. 

„Cilj je da Sputnjik V znatno doprinese da se spasu milioni života u Evropi. Partnerstva u oblasti vakcina treba da budu odvojeno od politike, a saradnja sa EMA je odličan primer jer je udruživanje snaga jedini način da se okonča pandemija“, rekao je Dmitrijev, i ukazao da je Sputnjik V već odobren u četrdesetak zemalja u svetu.

Evropska agencija za lekove navela je da bi vreme potrebno za odobrenje vakcine trebalo da bude kraće nego obično zbog već ostvarenih pripremnih radnji. Prva faza se sastoji u kontinuiranom ispitivanju podataka i kliničkih proba. Zatim treba da usledi zvaničan zahtev da se na godinu dana izda uslovno odobrenje za stavljanje vakcine u promet.

Do sada je vreme između kontinuiranog ispitivanja i odobrenja bilo izmedju dva i četiri meseca.

Poslednjih nedelja bilo je javno nadmudrivanje izmedju proizvodjača Sputnjika V koji su rekli da su predali vakcinu evropskom regulatornom telu na odobrenje i EMA koja je odgovarala da nije dobila zahtev.

Dočekana skeptično na Zapadu, prva ruska vakcina protiv kovida-19 je u medjuvremenu uverila stručnjake, posebno posle objavljivanja rezultata u specijalizovanom časopisu Lanset (The Lancet) prema kojima efikasnost ruske vakcine je 91,6 odsto za simptomatske oblike bolesti.

Evropska komisija je odvojeno saopštila da nema nameru da uključi Sputnjik V medju vakcine koje planira da kupi.

„Ne vode se nikakvi pregovori da se vakcina Sputnjik uključi u taj portfelj“, rekao je jedan portparol Evropske komisije u Briselu. 

Za sada su u EU odobrene vakcine Fajzer/BioNTek, Moderna i AstraZeneka. Četvrta vakciina Džonson i Džonson je podnela zahtev za autorizaciju. Još dve vakcine Novavaks (Novavax) i KjurVak (CureVac) su počele proces kontinuiranog ispitivanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.