Rusija: Razmotrićemo priznavanje vlasti talibana nakon formiranja inkluzivne vlade

0
Profimedia

(Beta) – Rusija je danas saopštila da će razmotriti priznavanje vlasti talibana u Avganistanu kada u toj zemlji bude formirana vlada u kojoj će biti i drugi politički akteri.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da Moskva poziva na formiranje “inkluzivne koalicione vlade” u Avganistanu u kojoj će biti sve avganistanske etničke i političke snage, uključujući nacionalne manjine, prenosi TASS.

“Pitanje priznanja vlasti Avganistana (od Moskve) biće otvoreno kada taj proces bude okončan”, kazala je Zaharova.

Navela je da Rusija uporno ističe potrebu da Avganistan postane “mirna, nezavisna i ekonomski stabilna zemlja”.

Ona je kritikovala zapadne zemlje, navodeći da bi njihova odluka da napuste Avganistan mogla da ima negativan uticaj na blagostanje te zemlje.

“Zapadne zemlje su te koje su donele odluku o obliku njihovog prisustva u Avganistanu. One snose najveću odgovornost za sve što su Avganistan i talibani nasledili”, rekla je Zaharova.

Dodala je da su talibani pokazali spremnost da razvijaju veze sa medjunarodnom zajednicom i navela da je ambasada Rusije u Kabulu nastavila da radi u uobičajenom režimu.

Talibani su do sredine avgusta silom preuzeli vlast u gotovo celom Avganistanu, u vreme povlačenja američkih i NATO snaga iz te zemlje, završenog 31. avgusta.