Rusija proterala ukrajinskog konzula optuženog za pribavljanje poverljive informacije

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Rusija je danas naredila ukrajinskom konzulu u Sankt Peterburgu Aleksandru Sosonjuku da napusti tu zemlju, nakon što ga je optužila da je dobio poverljivu informaciju iz baze ruske Federalne službe bezbednosti (FSB).

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov obavestio je otpravnika poslova Ambasade Ukrajine u Moskvi Vasilija Pokotila da Sosonjuk mora da napusti zemlju do četvrtka, prenosi Asošiejted pres.

FSB je ranije danas saopštila da je juče uhapsila Sosonjuka tokom sastanka s državljaninom Rusije na kojem je dobio materijal iz baze te vodeće ruske obaveštajne agencije. On je u međuvremenu oslobođen.

Detalji o poverljivom materijalu koji je Sosonjuk navodno dobio nisu objavljeni.

Ukrajina je danas, pre nego što je Rusija proterala njenog diplomatu, saopštila da pritvaranje Sosonjuka predstavlja novu provokaciju Moskve i najavila da će reagovati na odgovarajući način.

Sosonjuk je uhapšen u vreme sve većih tenzija između Rusije i Ukrajine, nakon gomilanja ruskih vojnika duž granice sa istočnim delom Ukrajine, koji je pod kontrolom proruskih separatista, podržanih od Moskve.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski juče je o rastu tenzija razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Oni su zajedno pozvali na povlačenje vojnika Rusije sa rusko-ukrajinske granice.