Rat u Ukrajini: Rusija potvrdila da se povlači sa Zmijskog ostrva; Švedska i Finska u utorak potpisuju pristupanje NATO-u; “Odgovorićemo istom merom” ako NATO u tim zemljama rasporedi vojsku u, poručio Putin;

0

14.20 – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zatvorio je danas samit zapadne vojne alijanse porukom Moskvi da su saveznici spremni da “zaštite svaki pedalj teritorije NATO-a” i u potpunosti podrže Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruskih snaga.

Stoltenberg je izjavio da se NATO “postarao da protivnik bude uveren, da će, ako uradi bilo šta slično onome što je Rusija uradila Gruziji 2008. godine ili Ukrajini sada, to pokrenuti pun odgovor celog saveza”.

Stoltenberg je rekao da je na trodnevnom samitu u Madridu doneto nekoliko “transformativnih” odluka.

Osim što su obećale veću pomoć članica NATO-a za Kijev, saveznici su se složili da povećaju broj svojih snaga za brzo reagovanje u istočnoj Evropi sa 40.000 na 300.000 vojnika.


13.20 – Očekuje se da će Švedska i Finska zvanično potpisati protokol o pristupanju NATO-u u utorak, kaže Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Predsednici obe nordijske zemlje će učestvovati u procesu „ali realnost je da su lideri NATO-a već doneli odluku juče na samitu“, kaže on.

13.00 – Bivši predsednik Rusije i sadašnji zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev rekao je da se sankcije Moskvi mogu posmatrati kao čin agresije i opravdanje za rat.

“Još jednom želim da istaknem da se pod određenim okolnostima ovakve neprijateljske mere mogu kvalifikovati i kao akt međunarodne agresije. Pa čak i kao casus belli (opravdanje za rat). Rusija ima pravo da se brani”, dodao je on.

11.50 – Velika Britanija će poslati podršku Ukrajini u vrednosti od milijardu funti (1,1 milijardu evra), čime njena ukupna vojna i ekonomska podrška od početka rata iznosi 3,8 milijardi funti (4,4 milijardi evra), saopštila je danas vlada.

Novac je namenjen za opremu medju kojom su sistemi protivvazdušne odbrane, bespilotne letelice i oprema za elektronsko ratovanje.

Premijer Boris Džonson pozvao je saveznike na samitu NATO-a u Madridu da se duboko posvete podršci Ukrajini.


11.15 – Švedska će poslati više protivtenkovskog oružja i mitraljeza Ukrajini, saopštilo je švedsko ministarstvo odbrane. Rojters navodi da je paket oružja, koji takođe uključuje opremu za čišćenje mina, procenjen na oko 40 miliona funti (49 miliona dolara).

11.00 – Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je u svom dnevnom operativnom brifingu da se povuklo sa Zmijskog ostrva u Crnom moru, tvrdeći da je to “korak dobre volje” da se olakšaju isporuke žitarica.

“Dana 30. 30. juna, kao korak dobre volje, oružane snage Ruske Federacije su izvršile svoje zadatke na Zmijskom ostrvu i povukle tamo stacionirani garnizon.

Tako je svetskoj zajednici pokazano da se Ruska Federacija ne meša u napore UN da organizuje humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Ukrajine.

Ova odluka neće dozvoliti Kijevu da spekuliše na temu predstojeće prehrambene krize, pozivajući se na nemogućnost izvoza žitarica zbog potpune kontrole Rusije nad severozapadnim delom Crnog mora.

Sada je na ukrajinskoj strani, koja još nije očistila obalu Crnog mora u blizini svojih obala, uključujući i luke. Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini”, navodi se kako prenosi Gardijan.

Kijev je ranije rekao da neće deminirati vode oko svoje luke jer su bile potrebne kao odbrambena mera protiv ruske crnomorske flote koja se približava južnoj obali Ukrajine i pokreće napade sa mora na gradove Odesu i Nikolajev.

10.00 – Pozorište u kojem su se sklonili civili uništeni u martu u opkoljenom ukrajinskom gradu Mariupolju verovatno je pogođeno u ruskom vazdušnom napadu i ratnog je zločin, kaže Amnesti internešenel. Oksana Pokalčuk, šef ukrajinskog ogranka Amnestija, rekla je za AF da su do sada govorili o navodnom ratnom zločinu.

Tim Amnestija je intervjuisao 52 preživela i svedoka iz prve ruke, od kojih je otprilike polovina bila u pozorištu ili u blizini. Koristeći satelitske snimke od tog jutra, utvrdili su da je nebo dovoljno čisto da bilo koji pilot vidi reč “DECA” ispisanu ogromnim ćiriličnim slovima na prednjoj i zadnjoj strani zgrade.