Ruski istražni komitet je postavio listu zahteva kako bi se telo preminulog opozicionara Alekseja Navaljnog predalo majci i obavila sahrana, rekao je Ivan Ždanov, direktor Fondacije za borbu protiv korupcije, koju je osnovao i predvodio Navaljni.

Komitet je pre svega tražio da se sahrana obavi tajno u krugu porodice. Pored toga, neophodno je ispuniti još tri uslova da bi se telo predalo, kazao je Ždanov.

Telo Alekseja Navaljnog bi moralo da se transportuje u Moskvu specijalnim letom, a njegova majka Ljudmila prethno ne sme da objavi detalje sahrane, kao i vreme dolaska tela kako se masa ljudi ne bi okupila na aerodromu, prenosi CNN.

Drugi uslov je da porodica sve vreme pre sahrane bude u pratnji pripadnika Istražnog komiteta.

Poslednji zahtev je da Ljudmila Navaljnaja, majka preminulog opozicionara, datum i mesto sahrane odredi pošto telo stigne u Moskvu. Do trenutka sahrane telo će se čuvati u Moskovskom ili Vladimirskom regionu.

Kako je Ždanov rekao, Istražni komitet se plaši da će mrtvačnica biti napadnuta.

Smrtovnica će, prema rečima Ždanova, biti izdata majci Alekseja Navaljnog, tek pošto prihvati sve navedene uslove.

On dodaje da je prvo bilo odbijeno da Ljudmila sahrani sina tamo gde želi, da bi se potom dve strane složile da se sahrana održi na Khovankovskom groblju u Moskvi. Ono oko čega se majka i vlasti nisu složili je kapela u kojoj će biti održano opelo, rekao je Ždanov nezavisnom ruskom novinaru Aleksandru Pluščevu, a prenosi CNN.

Majka Navaljnog je u četvrtak rekla da joj vlasti prete da ukoliko ne prihvati uslove „nešto će uraditi s telom“ njenog sina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.