Rusija poslala zahtev nemačkoj laboratoriji za zajedničku proizvodnju “Sputnjika V”: Merkel i Špan “otvoreni za saradnju”

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Rusija je kontaktirala nemačku laboratoriju IDT radi proizvodnje vakcine “Sputnjik V”, saopštilo je danas nemačko Ministarstvo zdravlja.

Ruski institut Gamaleja koji proizvodi “Sputnjik V”, i ruski fond RDIF “zainteresovani su za saradnju u mogućoj proizvodnji i kontaktirali su IDT Biologika”, u istočnoj Nemačkoj, rekao je Frans presu portparol Ministarstva.

Ministar Jens Špan rekao je da je Nemačka “posrednik” za ruski zahtev za proučavanje mogućnosti proizvodnje vakcine u Nemačkoj i drugde u Evropi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak uveče da je “otvorena” za upotrebu ruske vakcine u Evropi, pod uslovom da dobije odobrenje vlasti.

“Svaka vakcina koju odobri EMA biće apsolutno dobrodošla i o tome sam razgovarala s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom”, rekla je kancelarka za nemačku televiziju ARD.

U toku je postupak odobravanja te vakcine u Evropske agenciji za lekove (EMA), radi njenog eventualnog korišćenja u EU.

Zasad, pored Rusije, vakcinu “Sputnjik V” proizvode i Kazahstan, Indija, Južna Koreja i Brazil, a Kremlj je danas saopštio da očekuje da će se vakcina “u vrlo bliskoj budućnosti” proizvoditi i u drugim zemljama.

Ruska vakcina koja je do sada izazivala kontroverze, je u 91,6 odsto slučajeva efikasna protiv simptomatskog oblika bolesti KOVID-19, preneo je u utorak medicinski časopis Lanset (Lancet) pozivajući se na oocennu nezavisnih stručnjaka.