Rusija odobrila vakcinu Sputnjik lajt koja se daje u jednoj dozi

0
Foto Beta/(AP Photo/Aaron Favila)

(Beta-AP) – Ruske vlasti su danas odobrile za upotrebu blažu verziju vakcine protiv korona virusa “Sputnjik V” koja se daje u jednoj dozi.

Vakcina “Sputnjik lajt” trebalo bi, prema očekivanju vlasti, da ubrza proces dostizanja kolektivnog imuniteta u borbi protiv korona virusa.

Nova verzija je identična prvoj dozi vakcine “Sputnjik V” koja se daje u dve doze, ali će “Sputnjik lajt” biti tretirana kao posebna vakcina.

Vakcina “Sputnjik lajt” tek treba da prodje poslednju fazu testiranja.

Rusija je u januaru počela da testira “Sputnjik lajt” na ljudima, a ispitivanja i dalje traju.

Vlasti navode da će “Sputnjik V” ostati glavno sredstvo za vakcinaciju u Rusiji, a da je “Sputnjik lajt” namenjen za izvoz u partnerske zemlje.

“Sputnjik lajt” je četvrta vakcina razvijena u Rusiji čiju su upotrebu vlasti te zemlje odobrile. Prethodno su odobrene vakcine “Sputnjik V”, “Epivakkorona” i “Kovivak”.

Iako je bila medju prvim zemljama koje su počele proces vakcinacije, Rusija znatno zaostaje za brojnim državama u kategoriji udela vakcinisanog stanovništva.

Najmanje jednu dozu vakcine primilo je 13,4 miliona ljudi u Rusiji, odnosno oko devet odsto od 146 miliona stanovnika. Od njih je 9,4 miliona, odnosno šest odsto stanovništva, u potpunosti vakcinisano.