Rusija objavila nacrte bezbednosnih sporazuma koje je poslala SAD i NATO-u

0
Beta/AP Photo/Mindaugas Kulbis

(Beta-AP) – Rusija je danas objavila nacrte bezbednosnih sporazuma koji predvidjaju zabranu daljeg širenja NATO-a na istok i povlačenje snaga i vojne opreme alijanse iz Centralne i Istočne Evrope.

Nacrti bezbednosnih sporazuma, rusko-američkog bezbednosnog pakta i bezbednosnog sporazuma Rusije i NATO-a, koje je Moksva ranije ove nedelje poslala SAD i njihovim saveznicima, sadrže oštre zahteve koje je Zapad već odbacio.

U dokumentima se poziva i na zabranu slanja američkih i ruskih ratnih brodova i aviona u oblasti iz kojih mogu da napadaju teritoriju druge strane, i zahteva obustava vojnih vežbi NATO-a u blizini Rusije.

Gotovo je izvesno da će oštre zahteve odbaciti SAD i njihovi saveznici, koji su istakli da Rusija nema pravo da se pita o proširenju NATO-a.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da je alijansa primila nacrte dokumenata, navodeći da dijalog sa Moskvom treba da obuhvati zabrinutost tog vojnog saveza 30 zemalja zbog poteza Rusije i da bude zasnovan na ključnim principima evropske bezbednosti.

Objavljivanje nacrta dokumenata dolazi u vreme visokoh tenzija izmedju Rusije i Zapada zbog nagomilavanja ruskih vojnika blizu ukrajinske granice, koje je izazvalo zabrinutost Kijeva i zapadnih zemalja da Moskva planira invaziju na Ukrajinu.

Moskva je negirala da planira napad na svog suseda i od Zapada zatražila garancije da neće biti širenja NATO-a na istok, odnosno na Ukrajinu i druge bivše sovjetske zemlje, i da alijansa u tim zemljama neće razmeštati oružje. NATO je taj zahtev odbacio.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je da su se odnosi Moskve sa SAD i njihovim saveznicima u NATO-u približili “opasnoj tački”, navodeći da su razmeštanje snaga alijanse i njene vojne vežbe u blizini Rusije povećali “neprihvatljive pretnje” po rusku bezbednost.

Rjabkov je rekao novinarima da je Moskva predložila da SAD odmah počnu pregovore o predloženim nacrtima dokumenata u Ženevi.