Rusija je prva zemlja koja je završila ispitivanje vakcine protiv kovid-19 na ljudima

0
Foto: Profimedia

Nakon što je Brazil bilo prvo tržište koje je testiralo vakcinu protiv koronavirusa sa Univerziteta Oksford, Rusija je postala prva zemlja koja je dovršila ispitivanja na ljudima, piše Forbs. Kako je rekla Elena Smoljarčuk, šef istraživačkog tima Ruskog centra za klinička istraživanja lekova na Univerzitetu Sečnov, ispitivanja vakcine na ljudima su završena i ti pacijenti će uskoro biti otpušteni.

“Istraživanje je završeno i pokazalo je da je vakcina bezbedna. Pacijenti koji su je dobrvoljno primili biće otpušteni 15. i 20. jula”, rekla je Skoljarčuk. Nema još informacija o tome kada će vakcina ući u komercijalnu proizvodnju.

Rusija je dozvolila klinička ispitivanja za dve vrste potencijalne vakcine protiv koronavirusa, razvijene u Nacionalnom istraživačkom centru za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja. Prvo testiranje je izvršeno u vojnoj bolnici Burdenko. Druga vakcina je ispitivana na pacijenatima u Prvom moskovskom državnom medicinskom univerzitetu Sečenovu. Oko 20 osoba dobrovoljno se prijavilo da primi probnu vakcinu.

Nakon što su im date vakcine, volonteri su ostali u karantinu od 28 dana u bolnicama. Ranije su rezultati testova vakcine za kovid-19 izvedene na grupi dobrovoljaca u Rusiji pokazali da su oni razvili imunitet na koronavirus, ali nije objašnjeno o čemu se tačno radi.

Rusija je prva zemlja koja je završila ispitivanje vakcine protiv kovid-19 na ljudimaTrenutno se u svetu testira najmanje 21 vakcina, prema podacima SZO. Rusija je prva zemlja koja je završila ispitivanje vakcine protiv kovid-19 na ljudimaTrenutno se u svetu testira najmanje 21 vakcina, prema podacima SZO.