Rusija dodatno zavrnula slavinu: Gasprom ponovo smanjio isporuke gasa u Evropu

0
EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

(Beta-AP) – Rusija je danas ponovo smanjila količine isporuke prirodnog gasa u evropske zemlje, dok one rade na ublažavanju zavisnosti od ruskih energenata u vreme rata u Ukrajini.

Ruska državna kompanija Gasprom prepolovila je danas isporuku gasa u Italiju i Slovačku i potpuno obustavila dotok u Francusku.

To je treći put ove nedelje da Rusija znatno smanjuje isporuku energenta koji pokreće industriju i proizvodi električnu energiju u Evropi, a među pogođenim zemljama su i Nemačka i Austrija.

Potez Moskve je dodatno povećao već visoke cene energije koje generišu rekordnu inflaciju u Evropskoj uniji.

Moskva je za smanjenje isporuke okrivila tehnički problem na gasovodu Severni tok kojim gas stiže iz Rusije u Nemačku i Francusku, navodeći da je oprema koja se remontuje u Kanadi zaglavljena u toj zemlji zbog zapadnih sankcija.

Smanjenje isporuke gasa, koje su lideri Nemačke i Italije opisali kao politički potez, dovelo je do eskalacije energetskih tenzija u Evropi, nakon što je Rusija prethodno prekinula dotok prirodnog gasa u Poljsku, Bugarsku, Finsku, Holandiju i Dansku.

Slovačka državna gasna kompanija saopštila je da ju je Rusija obavestila da će smanjiti isporuku za 50 odsto, a razlog nije objavljen.

Gasprom je italijanskoj gasnoj kompaniji Eni rekao da će joj isporučiti svega 50 odsto tražene količine za danas, čime je treći dan zaredom smanjio dotok jednom od najvećih evropskih uvoznika ruskog gasa.

U sredu je Gasprom smanjio isporuku Italiji za 15 odsto, a juče za 35 odsto. Italija dobija 40 odsto gasa iz Rusije, ali radi na pronalaženju alternativnih izvora u zemljama poput Alžira.

Francuska više ne dobija prirodni gas iz Rusije pošto je snabdevanje preko Nemačke prekinuto u sredu, posle pada od 60 odsto u prvih pet meseci ove godine. Francuska je iz Rusije dobijala 17 odsto prirodnog gasa.